• Oznámenie o riaditeľskom voľne
          • Oznámenie o riaditeľskom voľne

          • V zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z.z. Vám oznamujem, že v dňa

            10.11.2023

            udeľujem riaditeľské voľno

            žiakom všetkých organizačných zložiek.

            Riaditeľské voľno udeľujem z dôvodu plánovanej
            dezinsekcie.

             

            RNDr. Ivan Ištok

        • iBobor 2023 - informatická súťaž pre všetkých od 2. roč. ZŠ až po maturitu
          • iBobor 2023 - informatická súťaž pre všetkých od 2. roč. ZŠ až po maturitu

          • V termíne od 6. - 10. 11. 2023 sa uskutoční informatická súťaž iBobor, ktorá je určená pre všetkých žiakov od 2. ročníka ZŠ až po maturitu. Na našej škole bude súťaž prebiehať podľa nasledovného harmonogramu:

            Pondelok 6. 11. 2023 – Kadeti (8. a 9. ročník ZŠ)

            • 1. hodina – 8. A (veľké IVT – p. Ištoková)
            • 2. hodina – 9. B (veľké IVT – p. Šreinerová)
            • 4. hodina – 9. A (veľké IVT – p. Ištoková)

            Utorok 7. 11. 2023 – Seniori (3. a 4. ročník G a OA)

            • 1. hodina - 4. G (veľké IVT – p. Imrichová)
            • 2. hodina – 4. OA (veľké IVT – p. Prokopová)
            • 3. hodina – 3. G + 3. OA (veľké IVT – p. Ištok)

            Streda 8. 11. 2023 – Benjamíni (6. až 7. ročník ZŠ) , nevidiaci ZŠ

            • 1. hodina – 6. A (veľké IVT – p. Prokopová)
            • 4. hodina – 7. A (veľké IVT – p. Ištoková)

            Štvrtok 9. 11. 2023 – Juniori (1. a 2. ročník G a OA)

            • 2. hodina – 2. OA (veľké IVT – p. Novotný)
            • 3. hodina – 1. EOOS + 2. EOOS (veľké IVT – p. Prokopová)
            • 4. hodina – 2. G (veľké IVT – p. Ištok)
            • 6. hodina – 1. OA (veľké IVT – p. Imrichová)
            • 7. hodina – 1. G (veľké IVT – p. Ištok)

            Piatok 10. 11. 2023 – Bobríci (4. až 5. ročník ZŠ)

            • 1. hodina – 5. A (veľké IVT – p. Prokopová)
            • 3. hodina - 5. B (veľké IVT – p. Prokopová)

            ---

            Prvý stupeň ZŠ súťaží podľa vlastného harmonogramu v miestnosti IVT pre 1. st. ZŠ. Heslá na prihlásenie majú žiaci v EduPage, do ktorého sa musia prihlásiť.

            Žiaci študujúci podľa IUP a neprítomní na vyučovaní sa môžu zúčastniť na súťaži prihlásením sa z domu od 7:30 do 14:30 hod.

            Súťažné úlohy z minulých rokov môžete vyskúšať na http://ibobor.sk/sutaz_demo/. Prosím vyučujúcich, aby si na dané termíny neplánovali žiadne písomky ani skúšanie.

            V uvedených časoch budú uvedené miestnosti pre iných žiakov uzatvorené!

        • Ako chutí Rím
          • Ako chutí Rím

          • Desaťčlenná výprava žiakov 3.G a 4.G (a dvoch rodičov) zo Spojenej školy sa vybrala na expedíciu do Ríma letecky už po štvrtýkrát! Projekt, ako súčasť predmetu umenie a kultúra v praxi, z nás opäť vytvoril výbornú partiu, ktorá si užívala každú sekundu bohatého itinerára. Tentokrát sme si na ochutnávku Večného mesta vybrali obdobie jesenných prázdnin, vďaka čomu sme na Sviatok všetkých svätých (1. 11. 2023) mali vzácnu účasť na modlitbe Anjel Pána s pápežom Františkom na Námestí sv. Petra a na Sviatok zosnulých (2. 11. 2023) sme navštívili najväčší rímsky cintorín Verano, kde sme vykonali pietnu spomienku aj pri pomníku členov rodu talianskeho národného hrdinu G. Garibaldiho.            

            Súčasťou našej exkurzie bola návšteva vybraných múzeí:

            Kapitolské múzeá (https://www.museicapitolini.org/), ktoré sú sústavou umeleckých galérií s početnými dielami z obdobia antiky, stredoveku a renesancie v niekoľkých palácoch na námestí Campidoglio vŕšku Kapitol s replikou jazdeckej sochy rímskeho cisára Marka Aurelia, ktorej originál z 2. storočia je vystavený vo vnútri.  Nájdeme tu najväčšiu zbierku obrazov Tiziana, Rubensa  a Caravaggia; slávnu sochu vlčice, ktorá podľa povesti odkojila zakladateľov mesta Romula a Rema i fragmenty (hlavu, ruku či nohu) gigantickej sochy cisára Konštantína II., ktorá bola nájdená v bazilike neďalekého Fora Romana v 15. storočí. 

            Národné múzeum hudobných nástrojov (https://strumentimusicali.milanocastello.it/), ponúka zbierku klavírov rodu Galliniovcov, gitár rodu Monziniovcov, strunových, sláčikových či dychových nástrojov i kolekciu netradičných nástrojov (gitaroharfa). Jednotlivé siene sú podfarbované príslušnými zvukovými ukážkami.

            Najvýznamnejší rímsky súkromný Palác rodu Doria-Pamphiliovcov (https://www.doriapamphilj.it/) s galériou obrazov, sôch a umeleckých predmetov zberateľov z celého Talianska, medzi inými admirála Andreu Doria či pápeža Inocenta X., ktorého portrét od Diega Velázqueza či socha od Gian Lorenza Berniniho patrí k najpreslávenejším vystavovaným dielam.

            Múzeum Rímskej republiky a spomienok rodu Garibaldiovcov a pamätník Giuseppeho Garibaldiho, ktorý je súčasťou  Belvedere del Giannicolo, vŕšku, z ktorého vidno na celý Vatikán a od ktorého 15 minútiek sme mali lukratívne ubytovanie.

            Medzi naše obligátne návštevy už patria pápežské baziliky, okrem Sv. Petra sme tentokrát zavítali aj do Lateránu a Baziliky Panny Márie Väčšej s pamätnou tabuľou, pripomínajúcou uzákonenie staroslovienčiny pápežom Hadriánom II. v roku 868.

            Nevynechali sme ani vyhľadávané turistické body ako sú Koloseum, Pantheón, Fontana di Trevi, Španielske schody, Námestie Venezia a Navona, Anjelský hrad a mnohé iné. Samozrejmosťou sú ochutnávky talianskej kuchyne či zmrzliny, zastavili sme sa v podniku 150 chutí zmrzliny na Ulici sv. Magdalény, odporúčame  degustovať chuť levanduľa,  ruža či váječný likér.

            Veríme, že krátke filmy (autora Dr. Martina Višňanského) aspoň trochu sprostredkujú atmosféru, ktorá sa musí zažiť na vlastnej koži.

            Rim__29._10._2023__reportaz_ROKO.m4a

            Belvedere_del_Gianicolo.mp4

            Muzei_Capitolini.mp4

            Muzeo_Nazionale_degli_strumenti_musicali.mp4

            Villa_Doria_Pamphilj.mp4

             

            Za celkové organizačné zabezpečenie ďakujeme sestre saleziánke Ing. Gabike Bauerovej. Ciao a Roma!

             

            Daniela Bauerová

        • Návšteva Technického múzea v Brne
          • Návšteva Technického múzea v Brne

          • Vo štvrtok 26. októbra 2023 sa žiaci navštevujúci 1. - 4. ročník gymnázia, žiaci pomaturitného štúdia a ich pani učiteľky zúčastnili exkurzie v Technickom múzeu v Brne, kde mali možnosť okrem prezretia si jednotlivých expozícií navštíviť aj dve výstavy "Lidé odvedle – neobvyklý výlet do světa lidí s hendikepem" a "Není TESLA jako Tesla".

            Cieľom výstavy "Lidé odvedle – neobvyklý výlet do světa lidí s hendikepem" je prostredníctvom interaktívnych aktivít znížiť úroveň ostychu a zábran v komunikácii s osobami so zdravotným postihnutím. A preto aj našim cieľom bolo okrem výkladu sprievodcov, aj niečo zažiť. V rámci našej exkurzie sme si mohli vyskúšať pomôcky, ktoré každodenne využívajú osoby so zdravotným postihnutím, zažiť orientáciu a pohyb v priestore  prostredníctvom nášho hmatu a sluchu, za použitia bielej palice alebo invalidného vozíka. Taktiež sme videli simulácie toho, ako vidia osoby s rôznymi druhmi zrakových chýb, či postihnutia a tiež sme si mohli vyskúšať  jazdu na handbiku. 

            Druhou expozíciou, ktorú sme navštívili bola výstava pod názvom "Není TESLA jako Tesla", ktorá sa koná pri príležitosti 80. výročia úmrtia významného fyzika, vynálezcu a futuristu, ktorým bol Nikola Tesla. Po ňom bola pomenovaná jednotka elektrotechnickej veličiny - elektromagnetickej indukcie Tesla. Je považovaný za vedecko-technického génia, autora 300 patentov a množstva iných vynálezov, ktoré objavil skôr, ako ich jeho konkurenti patentovali. Vyhral "boj prúdov", je priekopníkom frojfázového striedavého prúdu a mnohých zariadení, ktoré sa využívajú dodnes. Dozvedeli sme sa množstvo informácií zo života Nikola Teslu (1856 - 1943) a taktiež sme mali možnosť vidieť, ako Teslov generátor vytvoril silný elektrický prúd.

            p. uč. Darina Ištoková

            Prosím znížte si úroveň zvuku.

        • Hory a mesto
          • Hory a mesto

          • Dňa 24.10. sme mali možnosť zúčastniť sa 23. ročníka medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto 2023. Festival sa konal v Stredisku kultúry v Bratislave. So žiakmi 2. a 3. ročníka gymnázia sme tak mohli nahliadnuť do života horských vodcov. Súčasťou programu bol dokumentárny film Horský vodca od Pavla Barabáša, ktorý nám priblížil prácu týchto ľudí. Po inšpiratívnom filme nasledovala beseda so samotným horským vodcom Robertom Vrlákom. Je úžasné, že aj u nás sú ľudia, ktorí sú oddaní horám a pomáhajú tak plniť sny a túžby tých, pre ktorých by najvyššie vrcholy boli nedostupné. Je to náročné ale krásne povolanie.

            Mgr. Mária Kabová

        • MATURITNÝ RECITÁL avantgardnej poézie   
          • MATURITNÝ RECITÁL avantgardnej poézie   

          • Extravagantná metaforika, intuitívna hra so slovami, náhodné asociácie za hranicou zrozumiteľnosti. V tomto duchu sa niesli veršíky v podaní žiačok maturitného ročníka gymnázia, ktoré vzdali 24. októbra 2023 hold slovenským nadrealistom - Rudolfovi Fabrymu (básne zo zbierky Vodné hodiny hodiny piesočné) a Pavlovi Bunčákovi (zbierka Neusínaj zažni slnko).

            Pre porotu v zložení Mgr. Silvia Pospechová (vedúca predmetovej komisie pre jazyky) a PhDr. Daniela Capeková (triedna učiteľka 4.G) nebolo ľahké rozhodnúť o poradí víťazov a zhodla sa na tom, že experimentálna poézia zďaleka nie je najľahšia na pochopenie či na prednes, no na druhej strane ponúka širokú škálu subjektívnych interpretačných možností. Posúďte sami!  

            Sofia.m4a

            Luna.m4a

            Nina.m4a

            Veronika.m4a

            O prvé miesto sa nakoniec podelili Luna Lunáčková a Nina Paulusová, druhé miesto získala Veronika Bajnóciová a tretie miesto Sofia Olejárová. Srdečne blahoželáme a prajeme krásny umelecký zážitok!

        • ENGLISH THEATRE 2023
          • ENGLISH THEATRE 2023

          •  

            Vo štvrtok 5.10.2023 sa opäť niektoré triedy našej strednej školy zúčastnili divadelného predstavenia v angličtine v DK Ružinov. Tentokrát to bola divadelná hra Pygmalion, ktorú napísal írsky spisovateľ G.B.Shaw – nositeľ Nobelovej ceny za literatúru.                                                   

            Ani tento raz hra v naštudovaní British Theatre Company nesklamala. Študenti 4.G, 4.OA  a 2.G ocenili výkony hercov, prístup režiséra, jednoduchosť scény, ľahkosť hudby a predovšetkým úroveň angličtiny v jej spisovnej podobe, ako aj typického Londýnskeho dialektu z East Endu – Cockney.

            Už teraz sa mnohí tešia na ďalšie predstavenie – 1984 G. Orwella, ktoré skupina usilovne pripravuje na jarnú premiéru.

            p. uč. K. Šaradinová

        • Recyklohry - Jesenný zber textilu na škole je predĺžený do 27.10.2023
          • Recyklohry - Jesenný zber textilu na škole je predĺžený do 27.10.2023

          • Milí žiaci, študenti, rodičia a kolegovia,

            pozývame vás do veľkého jesenného triedenia a prevetrania šatníkov. Naša škola sa zapojila do súťaže zber starého textilu a obuvi, v rámci projektu Recyklohry. Za každý kilogram získame pre školu jeden bod. Z vyzbieraných bodov na našom konte si môžeme ako škola nakúpiť rôzne hry, ale aj učebné a športové pomôcky.

            Takže pokiaľ neviete, čo so starými šatami či topánkami, kľudne ich prineste ku nám, veľmi sa potešíme. Zabalené a zviazané balíky od vás prevezme pani hospodárka K. Maceková pri hlavnom vchode do školy. 

            Zber bude prebiehať v termíne od 2.10 do 27. 10. 2023.

        • Projekt hudobnej spolupráce žiakov Mokrohájskej a Libellusu
          • Projekt hudobnej spolupráce žiakov Mokrohájskej a Libellusu

          •      Odštartovali sme projekt  spolupráce žiakov (prevažne) prvého stupňa pod názvom Keď hudba spája. Ide o muzikoterapeutické workshopy, zamerané na tvorivú a hravú činnosť, prinášajúcu radosť z nečakaných a náhodne vznikajúcich hudobných produktov.

                 Ako to celé funguje? K dispozícii máme bohaté panoptikum hudobných nástrojov, od rytmických, cez melodické až po nástroje, vyvolávajúce upokojujúce vibrácie; od dychových, cez strunové, po bubnové; od malých (flauty, ústne harmoniky, sekcia Orffových nástrojov), cez stredne veľké (sekcia xylofónov, zlatý dážď, bubny vrátane afrického), až po obrovské, na hru komplikované (gitarová sekcia, keyboard či akordeón). Svoje muzicírovanie zakladáme na spoločnej koordinácii zvukov a rozličných výrazových prostriedkov - pracujeme s farbou, dynamikou, tempom či rytmom a nimi vyjadrujeme zadanú atmosféru.

                 Pri spoločnej improvizácii sme sa 11. októbra 2023 stretli skupinka vyše 30 hudobníkov a napriek tomu, že tretina žiakov z toho bola zo susednej súkromnej školy Libellus (a videli sme sa po prvýkrát!), došlo medzi nami k okamžitej synergii, akú len hudba môže ponúknuť. Jednoducho povedané, hudba sa stala našim spoločným komunikačným prostriedkom a zafungovalo to na prvé videnie!

                 Vypočujte si náš spoločný improvizovaný konštrukt - rozprávku O somárikovi (zo série Minirozprávok č. 10, autor J. Thomas-Bilstein). Vďačím žiakom, ktorí pomohli s náročnou organizáciou a stali sa zároveň hudobníkmi, zároveň pomocnými asistentmi najmenších, menovite Tomášovi Netrimu z 3.G a Viktórii Kutlíkovej z 9.A, ktorá súčasne rozprávku precítene prednáša.  O_somarikovi_-_Muzikoterapia__11.10..m4a

            Príjemné počúvanie! 

            Daniela Bauerová

        • BOTANICKÁ ZÁHRADA
          • BOTANICKÁ ZÁHRADA

          • V pondelok sme sa my, žiaci prípravného, prvého a druhého ročníka ZŠ zúčastnili prehliadky botanickej záhrady. Videli sme rôzne druhy rastlín od malých kvietkov až po krásne veľké stromy. Obdivovali sme rôzne exotické, kaktusy všakovakých tvarov, ovoňali krásne ruže a občerstvili sme sa z domácich zdrojov pod ,,kivovníkom", na ktorom viseli už skoro zrelé plody. Pani Gabika Štofaníková, ktorej veľmi pekne ďakujeme, nás sprevádzala a povedala nám mnoho zaujímavostí, nám prezradila, že kivi sú najlepšie po prvých mrazoch. Videli sme aj sympatické korytnačky vo vode aj na súši.

            V botanickej záhrade je ešte veľa krásnych zákutí, ktoré sme nestihli preskúmať. Dúfajme, že nabudúce sa nám to podarí. 

            Mgr. Mária Žáková

        • Exkurzia na farmu
          • Exkurzia na farmu

          • Dňa 26.9.2023 žiaci prvého stupňa (Prípr.roč.A, Prípr.roč.B, 1.A a 2.A) navštívili Ekofarmu v Stupave v sprievode triednych učiteliek a asistentov. Deti videli veľa zvieratiek zblízka, utvrdili si vedomosti zo škôlky i poznatky z minulých ročníkov.

            Počasie bolo nádherné, žiaci si ho mohli vychutnať i hrou na dvoch detských ihriskách.

            Dopoludnie sa rýchlo minulo a obedík v školskej jedálni chutil o to lepšie, že nožičky dostali bežkaním po veľkom areáli farmy zabrať.

            Mgr. Ingrid Addová

        • GYMNÁZIUM v NIVaM-e ku Dňu jazykov
          • GYMNÁZIUM v NIVaM-e ku Dňu jazykov

          • Deň jazykov 2023 sme oslávili vo veľkom štýle - exkurziou študentov nášho gymnázia z tried 2. G, 3. G a 4. G, v sprievode svojich stredoškolských učiteľov jazykov PaedDr. Šaradinovej, Mgr. Šreinerovej a Ing. Kuceka na oddelení hodnotenia a monitorovania vzdelávania odboru podpory formálneho vzdelávania Národného inštitútu vzdelávania a mládeže. Na Žehrianskej č. 9 nás 27. septembra 2023 privítali PaedDr. Lucia Ficová, PhD. a Mgr. Alžbeta Palacková z oddelenia hodnotenia a monitorovania vzdelávania, ktoré nám a venovali takmer tri hodiny svojho vzácneho času. Podrobne nás informovali o poslaní, histórii a víziách tejto jedinečnej inštitúcie, ktorej cieľom je vytvárať normatívne testovacie nástroje pre potreby národných meraní, pričom svoju pozornosť zamerali predovšetkým na špecifiká vytvárania testov pre potreby externej časti maturitnej skúšky. Dozvedeli sme sa, že cieľom externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky je overiť a zhodnotiť tie vedomosti a zručnosti maturantov, ktoré nie je možné overiť v dostatočnej miere v ústnej forme internej časti. Testujú sa zručnosti a kľúčové kompetencie ako počúvanie s porozumením (v cudzích jazykoch), čítanie s porozumením, gramatika v kontexte, schopnosť prezentovať vlastný prejav písomnou formou (v cudzích aj vyučovacích jazykoch). Testy z matematiky preverujú nielen vedomosti a zručnosti žiakov, ale sú zamerané aj na matematickú gramotnosť. Vieme, že NIVaM okrem tvorby testov pracuje aj na možnosti realizovať elektronické testovanie; rovnako pracuje aj na vývoji tzv. kriteriálnych testov. Hostiteľky nás rovnako informovali, prečo je potrebné do testov zaraďovať úlohy veľmi ľahké a rovnako aj veľmi ťažké úlohy. Body v teste sa prideľujú za výsledky a nie postupy. Zlé zaokrúhlenie v matematike vás oberá o bod.  Zaujala aj informácia o tom, že ak sa externá časť maturitnej skúšky alebo písomná forma internej časti maturitnej skúšky uskutočnila v rozpore so školským zákonom, alebo ak sa nedodržala zásada rovnakého zaobchádzania podľa osobitného predpisu, minister školstva vyhlási konanie tejto maturitnej skúšky za neplatné. Rovnako nás zaujalo množstvo bezpečnostných opatrení, ktoré chránia testy pred únikom, napríklad zabezpečený priestor s kamerovým systémom, trezor či ochranné prvky proti falzifikácii. Vedeli ste, že maturitný test, ktorý bude písať cca 45 000 študentov, vidia vo finálnej podobe iba štyria ľudia?

            Zo srdca ďakujeme za prijatie a maturantom prajeme veľa úspechov!

             

                                                                                                                PaedDr. Daniela Bauerová

        • Oznámenie - Športový deň
          • Oznámenie - Športový deň

          • Vážení rodičia,

             

            vo štvrtok 28. 9. 2023 sme pre žiakov navštevujúcich 1. a 2. stupeň ZŠ prichystali športový deň, ktorý organizujeme v spolupráci s Bratislavským spolkom medikov. Športové aktivity budú prebiehať v dopoludňajších hodinách v čase od 10:00 do 12:00 hod.

            Počas prvej vyučovacej hodiny sú žiaci v triedach s vyučujúcimi.

            Presun na miesto konania (promenáda pri River Parku) bude prebiehať nasledovne:

            • žiaci navštevujúci 1. stupeň ZŠ sa presunú objednanými autobusmi,
            • žiaci navštevujúci 2. stupeň ZŠ sa v sprievode triednych učiteľov presunú na miesto konania mestskou hromadnou dopravou.

            Plánovaný odchod zo školy:

            • 1. stupeň ZŠ o 9:30 hod.
            • 2. stupeň ZŠ od 9:00 hod.

            Začíname o 10:00 hod. otvorením športového dňa a spoločnou rozcvičkou. Následne budú žiaci rozdelení na viacero stanovíšť, kde budú realizovať rôzne športové a zábavné aktivity.

            Plánovaný príchod do školy je okolo 12:20 – 12:30 hod.

            Prosíme vás, aby žiaci prišli oblečení do školy v športovom, so sebou nech majú zabalenú desiatu a vodu na zabezpečenie pitného režimu.

            Veríme, že sa žiakom bude dariť a zo športového dňa si prinesú pekné zážitky.

            V prípade, že sa Vám dieťa zdá nachladnuté, choré, alebo si myslíte, že nie je schopné zvládnuť deň vonku, prosíme Vás nechajte dieťa doma, keďže akcie sa zúčastní celá základná škola.

             

            Ďakujeme.

        • Keď  UMENIE zarezáva do tuhého...
          • Keď  UMENIE zarezáva do tuhého...

            • Tá vaša dcéra, nejaká je chudá, nech priberie, nech schudne. Ostrihať! A mohla by sa trochu viacej usmievať. A mala by viac športovať!
            • Viete, že podľa prieskumu EU je až 87 % dievčat a žien smutných???
            • Viete, prečo sa ženy vydávajú v bielom? Lebo väčšina spotrebičov je v bielom.
            • Udrel ma, povedal mi, že som sprostá a facku som si zaslúžila. A ja som len meravo stála pri posteli. Naučila som sa tváriť, že sa nič nedeje.
            • Ja nie som svoja najmilšia osoba. Chcela by som byť rastlina. Rastlina v kochlíku.
            • A nebudem jesť, mne sa páči, že sa strácam z tohto sveta.
            • A nehovor nič o životnom prostredí, lebo muži chcú svoje veľké autá a ty im nemáš čo do toho kecať!
            • Pretože tvoje pocity, to je len hystéria... Koho toto zaujíma???
            • A ja sa už konečne môžem mať rada? Môžem? ... Môžem? ... Môžem? ...

                                                                                                                          (Výťahy z inscenácie Krása nevídaná)

            Niekoľkými cenami odmenená inscenácia, žánrovo zaradená medzi new dráma,  v minimalistickom stvárnení portrétu tzv. Generácie Z (= Zoomers – ľudí, ktorí sú poznačení patologickými vplyvmi Internetu a sociálnych sietí) troma krásnymi mladými dokonalými protagonistkami (ako inak), v réžii Zuzany Fialovej. Nahadzuje a ostro reže do tém, ktorými žije dnešná mládež, ale ktoré nik nerieši... Ostávajú ako otvorený záver... Sebaprijatie, sebapoškodzovanie, tlak spoločnosti na perfekcionalizmus, domáce násilie, ... Odporúčame pozerať iba silným žalúdkom, ideálne 18 plus.

            Ďakujeme za silný umelecký otras v našich študentoch z tried 2.OA, 3.OA, 3.G a 4.G, ktorý sme osobne 26. septembra 2023 prežili; aj že bolo potrebné zopár minút na umelecké trávenie, aj že bolo o čom rozprávať sa po ceste domov. Mimochodom, vďaka patrí p. uč. Capekovej za skvelú exkurziu s odborným výkladom po historickom Starom Meste, ktorú nám sprostredkovala po ceste do/z Divadla P. O. Hviezdoslava i pánu uč. Novotnému za obohacujúci pedagogický sprievod. Bližšie na https://dpoh.sk/generacia-z-krasa-nevidana-inscenacia/

                                                                                                                                             PaedDr. Daniela Bauerová

        • Beh medikov
          • Beh medikov

          • Beh medikov je opäť tu!

            Vraciame sa späť na trať aby sme si všetci športoví nadšenci zabehali a vyzbieranou sumou zo štartovného prispeli na dobrú vec a popritom strávili popoludnie v príjemnej atmosfére.

            Prídi si s nami zašportovať a pomôcť!

            • kedy? 28.9.2023 od 15:00 
            • kde? areál vysokoškolského internátu Družba, Bratislava 
            • koľko sa beží? 5 km

            Na bežcov čaká Starter pack a sprievodné súťaže o množstvo vecných cien, a prvých 100 registrovaných bežcov dostane tričko behu medikov zadarmo!

            Cena štartovného je 7€.

            Celý výťažok zo štartovného bude venovaný Spojenej škole Mokrohájskej 3 pre žiakov s telesným postihnutím.

            Registrovať sa ako jednotlivec môžete tu:

            https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx...

            Registrovať sa ako štafeta môžete tu:

            https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx...

            Aby ti nič neušlo, sleduj našu fanpage na facebooku a na instagrame:Fb: https://www.facebook.com/Behmedikov/Ig: @behmedikov

            Tak neváhaj, či už si medik alebo nie, zavolaj kamošov a príďte podporiť dobrú vec!

            Tešíme sa na Vás!

        • Po stopách Eugena Suchoňa
          • Po stopách Eugena Suchoňa

          • Eugen Suchoň. Národný umelec, jeden zo zakladateľov súčasnej slovenskej hudby, autor slovenskej národnej opery Krútňava, hudobný pedagóg a teoretik. Tento rok by 25. septembra oslávil 115. narodeniny. Rodák z Pezinka, za ktorým sa do jeho rodiska vybrali 14. 9. 2023 žiaci zo 6.A triedy. Majstra sme si uctili pietnou spomienkou na pezinskom cintoríne. Prvých 5 taktov jeho hymnického diela Aká si mi krásna tvorí epitaf na náhrobnom kameni a my sme si na tomto posvätnom mieste skladbu vypočuli.

            Základná umelecká škola Eugena Suchoňa v Pezinku v názve hrdo nesie osobnosť svetového kalibru, no nebolo to tak vždy. Pani riaditeľka Mgr. Zuzana Andelová, DiS.art. nám vyrozprávala, že pán Suchoň, hoc pezinský rodák, sa do názvu mohol dostať až v roku 1995, teda dva roky po smrti. Dozvedeli sme sa najzaujímavejšie čriepky z jeho životopisu, napríklad, ako Eugenova mama zistila, že jej syn má absolútny sluch; ako sa na pieskovisku skamarátil s ďalším slovenským velikánom – dirigentom z Pezinka Ľudovítom Rajterom; že na klavíri korepetoval nemé filmy, premietané v pezinskom a modranskom kine; že mal obrovský výtvarný talent a nebyť hudobníkom, bol by možno výtvarníkom; ale i to, že vyznával kresťanské hodnoty (organoval v pezinských kostoloch), no nie vždy ich mohol v období socializmu slobodne presadzovať vo svojej umeleckej tvorbe...

            Umeleckým zážitkom bola pre nás klavírna interpretácia Suchoňovej Malej ľudovej suity pre deti – Maličká som - z cyklu Obrázky zo Slovenska v podaní pani riaditeľky, ktorú vám prinášame prostredníctvom MP3 nahrávky .Mala_ludova_suita__Malicka_som__klavir_Mgr._Zuzana_Andelova__DiS.art.m4a

            Na záver sme mali možnosť prezrieť si vzácny exponát, nachádzajúci sa v škole – Suchoňov klavír. Hoci jeho naladenie by si vyžadovalo množstvo finančných prostriedkov, táto relikvia má obrovskú historickú hodnotu. Zo srdca ďakujeme pani riaditeľke za vrelé prijatie, pútavé rozprávanie, krásny umelecký zážitok i hodnotný darček v podobe CD – Varila myšička kašičku.

            Vďaka patrí aj školskej asistentke Ingridke a asistentke/dobrovoľníčke Gabike za organizačnú pomoc.

            Súčasťou nášho výletu bola aj návšteva výstavy Hračky Výtvarného odboru ZUŠ, nachádzajúcej sa toho času v Kultúrnom centre Pezinok, teda na mieste, kde stál rodný dom Eugena Suchoňa. Odporúčame urobiť si výlet po stopách Eugena Suchoňa každému kultúrnemu zanietencovi!

             

            PaedDr. Daniela Bauerová

        • Výstava  sôch maturantky Veroniky Bajnóciovej
          • Výstava  sôch maturantky Veroniky Bajnóciovej

          • „Veronika sa narodila ako zdravé dieťa. Vo svojich troch rokoch oslepla. Odvtedy sa učila žiť ako nevidiaca. Pomáhali sme jej tým, že sme jej sprostredkovali svet cez hmat. A tak sme začali tvoriť. Pamätám sa, keď sa ma ako malé dieťa spýtala: Mami, ako urobím dážď? Ako vyzerá blesk?“ Cez hmat spoznáva všetko, čo ju obklopuje. Napriek tomu, že nevidí, má život naplnený zmysluplnou činnosťou, miluje prácu s hlinou, vie háčkovať, pletie prstami vankúše a deky, je majsterkou Slovenska v lukostreľbe v kategórii Nevidiaci... “ (z rozprávania maminy Alice Bajnóciovej)

            V novom školskom roku sme 21. septembra 2023 otvorili v poradí 10. školskú výstavu fotografií sôch našej študentky Veroniky zo 4.G, ktorá je päťnásobnou laureátkou súťaže Radost tvořit v Zlíne v kategórii sochárstvo s podtitulom Človek a čas, prebiehajúcej v rámci Medzinárodného festivalu filmov pre deti a mládež. Jej víťazné súsošie (v ročníku 2023) Stará mama s vnučkou zobrazuje dve generácie, ktoré delí čas, ale spájajú rovnaké genetické dispozície – špicaté brady a veľké nosy. Všetky Veronikine diplomy s Hlavnými cenami vystavujeme vo vstupnej školskej chodbe.

             Pracovať s keramickou hlinou začala Veronika Bajnóciová od prvého ročníka ZŠ, jej prvá soška z plastelíny Jazdec na koni očarila akademickú sochárku Elenu Károvú, že sa jej začala odborne venovať. V tvorivej činnosti pokračovala pod vedením akad. soch. Oľgy Bence. Vyrába sošky, ktoré majú dušu. Obľúbeným motívom je kôň v rôznych podobách. Výstava sa nachádza v priestoroch chodby pred sekretariátom školy a potrvá do konca novembra.

            Ďakujeme za účasť Veronikinej mamine Alici Bajnóciovej, ktorá je dcérinými očami; maliarke Elene Galbavej, ktorá Veronike podarovala autorský trojrozmerný obraz Z fantázie (a Veronika, na oplátku, vyrobila maliarke spomienkovú sošku ruže s podšálkou); pánu zástupcovi pre SŠ Mgr. Andrejovi Lackovičovi za priazeň, spolužiakom zo 4.G triedy, špeciálne Sofii a Lune za veršíky z avantgardnej poézie a pánu školníkovi Edmárovi za inštaláciu výstavy.     

             

                                                                                                                                          PaedDr. Daniela Bauerová