• Organizačné pokyny 30. 6. 2021
          • Organizačné pokyny 30. 6. 2021

          • Vážení rodičia, milí žiaci, vážené kolegyne a kolegovia,

            dňa 30. júna 2021 je organizácia vyučovania upravená nasledovne:

            • materská škola – bezo zmeny;
            • základná škola a stredná škola:
            1. vyučovacia hodina je triednická hodina, 
            2. vyučovacia hodina - o 9:05 hod. prejav riaditeľa školy, potom odovzdávanie vysvedčení,            
              1. stupeň ZŠ - 9:40 hod. odchod žiakov do ŠKD alebo domov,          
              2. stupeň ZŠ a strednej školy – obedujúci do 10:15 hod. s triednymi učiteľmi, ktorí ich odvedú do jedálne, neobedujúci odchod 9:40 hod.

            Dozor v jedálni majú asistenti učiteľa.

            Asistenčná služba a zberné triedy sú v tento deň zrušené.

            Záverečná porada bude o 11:15 hod. online cez MS Teams. 

        • Rádio ROKO Vám praje krásne letné prázdniny!
          • Rádio ROKO Vám praje krásne letné prázdniny!

          • Pozývame vás vypočuť si koncoročné vysielanie tvorivého podcastu Rádia ROKO.

            V koncoročnej relácii zľahka nadhodíme náročnú tému Láska. V rubrike Haló, kto je tam? pozdravíme našu absolventku obchodnej akadémie – VŠ študentku prekladateľstva a tlmočníctva nemeckého a chorvátskeho jazyka Ivanu Pavlakovičovú a absolventa gymnázia - čerstvého magistra experimentálnej fyziky Mareka Pavleho; prinesieme Krátky prehľad udalostí a v Playliste ponúkneme hitovky All I need is love (Beatles), Serenata rap (Lorenzo Jovanotti) a S úsmevom (Karol Duchoň).

            Príjemné počúvanie želá tvorivý tím v zložení Cornelia Zamosteanu 8.A, Tomáš Farkaš 8.A, Barbora Bábiková 6.A, Filip Aufricht 4.G &

            PaedDr. Daniela Bauerová

        • Cyklovýlet
          • Cyklovýlet

          • Deň pred vysvedčením 29. 6. sa naši druhostupniari popasovali v týchto extrémnych horúčavách s túrou na bicykli. Trasu škola, Železná studnička, U Slivu a späť, čo bolo 20 km, sme zvládli s noblesou. Dodržiavali sme pitný režim a všetci sme prišli späť do školy s nadšením a plní elánu.

            PaedDr. Andrea Valovičová

        • Výlet na Biofarmu v Stupave
          • Výlet na Biofarmu v Stupave

          • Veľmi sme sa tešili na 24. jún. Podľa kalendára oslavujú v tento deň Jánovia svoje meniny. Ale to nebol dôvod našej radosti. Tešili sme sa na  plánovaný výlet na Biofarmu v Stupave. Farmu navštívili žiaci prvého stupňa ZŠ so svojimi pani učiteľkami a asistentmi.

            Po príchode na farmu sa všetci občerstvili dobrotami na pikniku v prírode. Najedení a občerstvení sa žiaci so svojim doprovodom zúčastnili na prehliadke farmy. Videli veľa domácich zvierat, ktoré mnohé deti doteraz videli len na obrázkoch alebo v televízii. Dokonca mohli pohladkať ovečky a malé jahniatka, niektorí sa vyšantili i na detskom ihrisku.

            Do školy sme sa vrátili unavení, ale plní dojmov a zážitkov Výlet sa nám vydaril, určite si niečo podobné naplánujeme aj v budúcnosti.

            PaedDr. Valéria Stašiaková

        • Aquapark  v Senci
          • Aquapark  v Senci

          • Dňa 22. júna si žiaci druhého ročníka išli vyskúšať svoje pohybové a plavecké schopnosti do Aquaparku  v Senci. Vyskúšali si rôzne typy bazénov s množstvom pútavých atrakcií: vodné trysky a chrliče, vodný dáždnik, masážne lavice a  iné.

            Plavci aj neplavci si prišli na svoje. Domov síce prišli unavení, ale veľmi spokojní.

            Eva Guzikiewiczová

        • Rozlúčka s deviatakmi
          • Rozlúčka s deviatakmi

          • V utorok 22.6.2021 sme mali rozlúčku našich deviatakov. Prvý krát v tomto školskom roku sa nám podarilo stretnúť v plnom počte vlastne až na našej rozlúčke. Vždy niekto chýbal a dvaja žiaci boli celý rok na IUP. Zároveň to bola aj stretávka s Dávidom Mičáňom, ktorý tento školský rok v škole ešte vôbec nebol, v utorok ho doviezli rodičia a tak sa s nami mohol prvý krát stretnúť tvárou tvár. Počas stretnutia sme spomínali na celý predchádzajúci školský rok, ktorý bol veľmi zvláštny a to hlavne kvôli dištančnému vyučovaniu. Na stretnutie sme pozvali aj učiteľov, ktorí učili tento školský rok v 9.A, niektorí z nich sa zastavili, tiež nás prišli pozrieť pani zástupkyňa a pán riaditeľ.

            Ing. Peter Kucek, tr. učiteľ

        • Návšteva útulku - Sloboda zvierat
          • Návšteva útulku - Sloboda zvierat

          • Dňa 22. 6. sme so žiakmi 5.A a 7.B navštívili slobodu zvierat. Radosť sme tak urobili nie len deťom, ale tiež psíkom s ťažkým životným osudom. Žiaci boli vopred oboznámení s tým, ako  majú ku zvieratám pristupovať z hľadiska vlastnej bezpečnosti. Po príchode sme si prevzali psíkov a vydali sa na prechádzku do neďalekého lesa. Bol to hodnotne strávený čas, kedy sme si mohli vyskúšať empatiu a pomoc v praxi. Žiaci sa počas prechádzky so psíkmi spriatelili, kŕmili ich a mnohých to motivovalo k ďalšej návšteve a pomoci psíkom v útulku. Väčšina žiakov si chcela psíkov nechať a ťažko sa im lúčilo. Bol to krásny a hodnotný výlet, ktorý si určite radi zopakujeme J

             

            Mária Kabová

        • Beseda s prof. Františkom Trstenským na tému Biblia – Kniha  kníh
          • Beseda s prof. Františkom Trstenským na tému Biblia – Kniha  kníh

          • Od marca prebieha medzi žiakmi gymnaziálnych ročníkov Projekt – Povedz mi, čo čítaš a ja Ti poviem, kto si. Pri tejto príležitosti sme zrealizovali v poradí tretiu besedu – tentokrát o Knihe kníh, za ktorú sa považuje Sväté Písmo – Biblia.

            Čo je to, čo z nej urobilo Knihu kníh? Aké hodnoty ukrýva pre ľudstvo i pre jednotlivca? Akými spôsobmi je možné ju čítať, čo v nej treba hľadať a čo možno nájsť, kedy ju začať čítať a ktoré časti z nej  si určite prečítať? Čím je Biblia pre veriacich a čo môže priniesť inovercom či neveriacim?

            Tak na tieto otázky sme sa v rámci doplnkovej literárnej výchovy pýtali toho najpovolanejšieho – prof. ThDr. PaedDr. SSLic. Františka Trstenského, PhD., ktorý našim študentom z tried 1.G, 2.G a 3.G venoval 21. júna 2021 60 minút svojho vzácneho času. Porozprával nám aj čo-to o svojich štúdiách biblických jazykov, metodológie výskumu Biblie a dejín Izraela v Jeruzaleme; prezradil svoje obľúbené miesto vo Svätej Zemi. A v čom je teda tajomstvo Biblie?

            Ako prezradil prof. Trstenský, vyjadruje základné a univerzálne ľudské skúsenosti cez nadčasové príbehy; odpovedá na existenciálne otázky (napr. kde sa berie láska, kde sa berie nenávisť, aký zmysel má odpustenie atď.); ponúka hodnoty, pre ktoré sa oplatí žiť - prof. Trstenský vyzdvihol 3 z nich, ktoré v súčinnosti dokážu priniesť človeku šťastie, po ktorom túži: úcta k pravde, vernosť (napr. svojmu slovu, záväzku, povinnosti) a milosrdenstvo/súcit. Ako tip na letné čítanie nám odporučil Evanjelium sv. Marka. Srdečne ďakujeme za ľudskú i vysoko odbornú inšpiráciu!                                                                                                                             

            PaedDr. Daniela Bauerová

        • Výstava skíc Magdalény Škrinarovej – neprehliadnite!
          • Výstava skíc Magdalény Škrinarovej – neprehliadnite!

          • Na chodbe strednej školy pribudla nová výstava obrazov (2) zo súkromnej zbierky Magdalény Škrinarovej, sestry našej pani učiteľky Dr. Danky Capekovej. Magdaléna Škrinarová mala vášeň nielen pre aktívnu umeleckú tvorbu, ale i pre zberateľstvo.

            V rámci Projektu v predmete umenie a kultúra si pripravila trieda 3.G pre triedu 1.G a 1.OA vernisáž s prezentáciou vybraných skíc pod názvom Der alte Handelsplatz Leipzig. Ide o kópie akvarelov a olejomalieb, ktoré zachytávajú život v Lipsku na prelome 19. a 20. storočia (napríklad Zimný pohľad na Kostol sv. Tomáša, Pohľad na lipskú Západnú bránu s jablkovou záhradou či Pohľad do koncertnej sály Alte Gewandhaus). Originály obrazov je možné nájsť v Múzeu výtvarných umení v Lipsku.

            Naša výstava sa začala 22. júna a potrvá do 31. 12. 2021, srdečne vás pozývame pookriať krásou umenia priamo v interiéri našej školy!

             

                                                                                                                                               PaedDr. Daniela Bauerová 

        • Vyskúšali sme si SQUASH
          • Vyskúšali sme si SQUASH

          • Dňa 23. 6. 2021 sa naši siedmaci, ôsmaci a deviataci zúčastnili na dni squashu. S profesionálnymi trénermi prebrali históriu a teóriu squashu, absolvovali tréning a na záver si tí najlepší vyskúšali aj hru. Deti si zobrali domov so sebou vedomosti aj krásne nepoznané zážitky.

            PaedDr. Andrea Valovičová

        • Matematické súťaže a naši žiaci
          • Matematické súťaže a naši žiaci

          • Aj tento školský rok žiaci Spojenej školy na Mokrohájskej 3 prejavili svoju súťaživosť a zapojili sa do niekoľkých matematických súťaží. V matematickom korešpondenčnom seminári, ktorý prebiehal celý školský rok (mal 8 súťažných kôl), krásne ocenenia v podobe MAKSiDIPLOMOV získali Alžbeta Novotná (7.B) a Barbora Babiková (6.A). 
            V medzinárodnej matematickej súťaži Matematický klokan patrí pochvala úspešnej riešiteľke Alžbete Novotnej (7.B), tiež Adamovi Duchoňovi (5.A) a Andrejovi Cvečkovi (3.G). 
            V súťaži EXPERT geniality show sa najlepšie umiestnili Alžbeta Novotná (7.B), ktorá vo svojich súťažných kategóriách získala krásne 13. a 14. miesto v rámci SR.

            Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme.

            PaedDr. Anna Imrichová, PhD., MBA

        • Splav Malého Dunaja - trasa Hurbanova Ves - Jelka - Madarász
          • Splav Malého Dunaja - trasa Hurbanova Ves - Jelka - Madarász

          • V dňoch 16. a 17. 6. 2021 sme sa so žiakmi strednej školy vydali na výlet po Malom Dunaji na katamaránoch. Prvý deň sme splavili úsek z Hurbanovej Vsi do Jelky, kde sme stanovali a absolvovali prehliadku dreveného kolového mlyna. Deti si rozložili stany, hrali sa karty, bedminton, frisbee a opekali sme "špekačky". Na druhý deň sme splavili úsek Jelka - Madarász. V Madarásze sme náš výlet zavŕšili odmenou v podobe hamburgerov a nanukov. Veľa zo žiakov aj zúčastnených učiteľov boli na splave prvýkrát a o to viac zážitkov si odniesli so sebou.

            Budúci rok si to určite radi zopakujeme.

             

            PaedDr. Andrea Valovičová

            Ďalšie foto čoskoro :)

        • Preukazy ISIC
          • Preukazy ISIC

          • Vážení rodičia, milí stredoškoláci!    
             
            Radi Vás privítame na krátkom online stretnutí.  Dozviete sa prečo a ako je potrebné predlžiť platnosť ISIC preukazu. Zodpovieme Vaše otázky k využitiu preukazov. 
             
            Termíny a linky stretnutí nájdete tu:  https://isic.sk/onlinestretnutia/  

            Vyberte si svoj čas a vyhrajte peknú cenu! 
             
            Vidíme sa :) 

            Tím ISIC   

        • Darček pre žiakov
          • Darček pre žiakov

          • Dňa 10. 06. 2021 sa firma Koor, a.s., ktorá sa venuje zelenej energetike, rozhodla obdarovať 5 žiakov našej školy štýlovými SMART hodinkami Huawei.

            Po porade s vedením školy sme dospeli k záveru, že hodinky si zaslúžia žiaci, ktorí dosahujú výborné študijné výsledky, majú nepriaznivú životnú situáciu alebo prejavujú nadpriemernú snahu pomáhať spolužiakom alebo ďalším žiakom našej školy.

            V školskej záhrade boli obdarovaní títo žiaci:

            Dominika, 5.A

            Alžbeta, 7.B

            Peter, 9.A

            Bruno, 1.G

            Sofia, 6.A (hodinky si prevzala na druhý deň)

            Všetci prejavili veľkú radosť a hoci boli v prvom momente prekvapení, úprimná radosť im sršala z očí.

            Pevne veríme, že SMART hodinky nájdu svoje miesto v životoch našich žiakov a veľmi ďakujeme spoločnosti Koor, a.s. za poskytnuté dary. Pevne veríme, že toto je len začiatok možnej budúcej  spolupráce.

            Lukáš Richter, pedagogický asistent/koordinátor

        • Gerulata - Rusovce
          • Gerulata - Rusovce

          • V piatok 11. 6. 2021 sme sa so 6.B a 9.A vydali po stopách starovekých Rimanov do Rusoviec, dnešnej mestskej časti Bratislavy. Gerulata bol vojenský tábor, postavený v 2. stor. n. l., ktorý tvoril opevnenú hranicu Rímskej ríše – Limes Romanus.

            Pozreli sme si aj krásny kaštieľ s parkom ,bohužiaľ je v schátranom a zanedbanom stave.

             

            p.uč. Šreinerová a Kabová

        • Petržalské bunkre
          • Petržalské bunkre

          • Systém petržalských bunkrov patrí medzi unikátne pamiatky v bratislavskom kraji. Je ich celkovo 15, boli postavené v 30. rokoch 20. storočia, ako obrana česko-slovenských hraníc. My (8.A, 9.A) sme sa rozhodli vyhľadať Bunker BS-1, ktorý sa ukrýva v Pečnianskom lese. Jedná sa o objekt, ktorý je verejnosti prístupný, ale nie je spravovaný žiadnym múzeom alebo občianskym združením. Naša cesta viedla pešo cez most Lanfranconi k bunkru a ďalej k štátnej hranici s Rakúskom. Prekročili sme hranicu s Rakúskom v miestach, kde sa veľa ľudí socialistického sveta pokúšalo utiecť za lepším životom na západ. Prišli sme k prvej dopravnej tabuli, ktorá informuje v nemčine o plavbe na Dunaji.

             

            Mgr. Katarína Šreinerová (uč. dejepisu)

        • Umenie a kultúra v životoch detí - projekt Príbeh hudby 3
          • Umenie a kultúra v životoch detí - projekt Príbeh hudby 3

          • Bratislavský chlapčenský zbor v spolupráci s RTVS zorganizovali 7. júna 2021 online hodinový koncert (3) pre školy na celom Slovensku, tentokrát s podtitulom „Opera letí“ zo štúdia Slovenského rozhlasu.

            S triedami 6.B a 8.A sme sa zapojili aj my. V podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu sme si vypočuli trojminútové ukážky nespočetného množstva slávnych operných a operetných árií, najviac nás zaujali Čarovná flauta, Rusalka a Čardášová princezná. Zoznámili sme sa s najmladšou (22 ročnou!) slovenskou opernou speváčkou – sopranistkou – Tatianou Hajzušovou a jej operným kolegom Martinom Gyimesim (tenor).

            Organizátor, dirigent a moderátor podujatia v jednej osobe MgA. Gabriel Rovňák ml., Ph.D. nás rozosmial informáciou o tom, že v Nemecku záujemcovia o operu čakajú na vstupenku 10 rokov! A keďže u nás takáto čakacia lehota nehrozí, dostali sme pozvanie do Opery v Bratislave, Banskej Bystrici či Košiciach, ktoré, po uvoľnení pandémie, čakajú na všetkých verných nadšencov pre umelecké a kultúrne hodnoty!

             

            PaedDr. Daniela Bauerová

        • Mozart ako darček ku Dňu detí
          • Mozart ako darček ku Dňu detí

          • Prijali sme výzvu pána riaditeľa školy RNDr. I. Ištoka, ktorý nás prostredníctvom školského rozhlasu v Deň detí prekvapil ponukou darčeka Ministerstiev školstva a kultúry, inšpiroval nás k sledovaniu online predstavenia z pohodlia našich tried a zaslal príslušné internetové odkazy.

            Žiaci 7. B, 1. OA a 1. G neváhali, presne o 11tej zasadli pred dataprojektory a z troch možností si vybrali sledovať skrátenú 45 minútovú verziu Mozartovej opery Bastien a Bastienka v podaní Štátneho komorného orchestra Žilina s libretom v slovenskom preklade. V príbehu ide o dvojicu, ktorá prechádza klasickou dilemou, či je ich láska skutočne pravá. Našťastie, po malých útrapách a neistotách sa všetko šťastlivo skončí a párik si môže zaspievať záverečný zamilovaný duet.

            Ďakujeme za hodnotný darček!

                                                                                                                                                 PaedDr. Daniela Bauerová

        • ZA ČISTEJŠIE RAČIANSKE VINOHRADY - projekt BDC - Zelené dni
          • ZA ČISTEJŠIE RAČIANSKE VINOHRADY - projekt BDC - Zelené dni

          • Dňa 28. 5. sme sa so žiakmi 9. ročníka ZŠ zapojili do dobrovoľníckej aktivity „Za čistejšie račianske vinohrady“, ktorú organizovalo Bratislavské dobrovoľnícke centrum v rámci projektu Zelené dni. So žiakmi sme tak spojili príjemné s užitočným, keďže prostredie vinohradov je naozaj krásne. Dokonca aj počasie nám prialo, a tak sme si mohli vychutnať príjemnú prechádzku v prírode. Žiaci si vďaka takýmto aktivitám pestujú vzťah k prírode a jej ochrane. Počas prechádzky sme narazili na mini farmu, kde nám tento záslužný výlet spestrili možno až príliš priateľské zvieratá. Akciu si určite radi zopakujeme :)

            Mária Kabová a Andrea Valovičová