• VYHLÁSENIE VÝSLEDKOV V ZBERE PAPIERA!!!
          • VYHLÁSENIE VÝSLEDKOV V ZBERE PAPIERA!!!

          • Po odvážení a sčítaní posledných hárkov papiera je tu veľké finále, kedy by sme radi oznámili víťazov súťaže v zbere papiera.

            Výherné triedy:
            1.miesto = 3.A = 358,28 kg
            2.miesto = 7.A = 290,25 kg
            3.miesto = 5.B = 100,95 kg

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za ich usilovnú snahu a zapojenie sa do súťaže. Výhercov čakajú vecné ceny, ktoré im odovzdajú triedni učitelia.

            Mgr. Mária Kabová

        • Výskumný Ústav Papiera a Celulózy
          • Výskumný Ústav Papiera a Celulózy

          • Čo všetko sa dá skúmať o papieri, na papieri? Čo je vlastne celulóza? Ako to súvisí s drevom a slovenským drevárskym výskumným ústavom?

            To všetko a viac sme sa mali možnosť dozvedieť v stredu 20.12. 2023 na exkurzii „cez ulicu“, vďaka bývalému spolužiakovi p. uč. Bauerovej – Ing. Andrejovi Pažitnému PhD., ale tiež Ing. Vladímírovi Ihnátovi, PhD. a ich výskumnému tímu.

            Tí nás spolu so žiakmi tried 2. G a 3. G, p. uč. Šaradinovou, Bauerovou a Sadlekovou previedli od teórie k praxi. Od chemických vzorcov celulózy, k drevu, papieru, biozložiek pohonných hmôt. Od základného výskumu, cez aplikáciu v priemysle, spoluprácu našich a zahraničných firiem až po finančné, politické a spoločenské problémy.

            Videli sme všetky priestory na poschodiach aj v podzemí, moderné laboratóriá, aj „starobylé“ zariadenia, ktoré stále fungujú a nechcú do zberu.

            Pomáhajú vytvoriť a pretvárať hustú kašu celulózy, ktorá je už dnes bez zápachu. „Oblatkáreň“ lisuje papier, ktorý sa ďalej suší, ako keď psík a mačička prali prádlo a sušili sa, skúma sa jeho hrúbka, farba, vlastnosti.

            Potom sa zase rozkladá parnou explóziou pri 180 °C, tlaku 11,5 barov a enzymatickými prípravkami. Prečo? Aby sa z neho mohol v ďalších krokoch vytvoriť napríklad bioetanol a pridať do benzínu.

            Prechádzame k drevu, rôznym druhom a ich povrchovým úpravám a nakoniec vieme využiť aj jeho odpad, z ktorého sa lisujú OSB a iné dosky. Tie postupujú na kontrolu odolnosti voči ťahu ťahacím zariadením.

            Končíme, kde sme začali, pri príjemnej predvianočnej diskusii a občerstvení.

            Musím povedať, že sa nám zamestnanci maximálne venovali po každej stránke – časovej, profesionálnej, ľudskej aj hosťovskej. Niektoré procesy nám predviedli, niektoré dovolili vyskúšať. Vďaka neodbytnosti p. uč. Bauerovej sme sa dozvedeli množstvo zaujímavých vecí, o ktorých sa len tak niekde nerozpráva.

            Tiež nám ponúkli spoluprácu v budúcnosti. Bolo to milé, ale aj náročné. Naučili sme sa nielen čo je drevo a celulóza, čo všetko sa s tým dá robiť a vyrobiť, aké sú ďalšie perspektívy, ale tiež, že aj taký „papier“ je veľká veda a má množstvo ciest a cestičiek. Veľká vďaka za tento príjemne a obohacujúco strávený deň.

            V galérii ponúkame pár okamihov.

             

            Zúčastnení – p. uč. Bauerová – vedúca exkurzie, p. uč. Šaradinová,

            p. uč. Sadleková, kolektív žiakov 2. G a 3. G triedy.

        • 3xR alebo Rozprávkové Rádio Roko
          • 3xR alebo Rozprávkové Rádio Roko

          •  

            Nájsť pokoj a uvoľnenie tam, kde sa každý ženie... (Z piesne Najviac)

            Pozývame vás vypočuť si nové vydanie nášho školského podcastu, tentokrát na tému ROZPRÁVKY, ktorou momentálne  na škole žijeme.

        • Ludus na pôde našej školy
          • Ludus na pôde našej školy

          • Ježiško, ja ti oferujem takú jateričku, čo ti sama skočí na rajničku.

            Ja ti oferujem takého barana, čo ho nezješ ani do rána.

            Ja ti oferujem za čiapočku slivák, aby si nepovedal, že som všivák.

                                                                               (Z predstavenia Vyšla hviezda nad Betlehemom)

            Ďakujeme hercom Marike Kecskésovej, Romanovi Fabianovi a Kataríne Kubovej z divadla Ludus za návštevu na pôde našej školy. Deti MŠ, prvého stupňa a mladší žiaci druhého stupňa ZŠ mali možnosť ocitnúť sa  in medias res vianočného príbehu s názvom Vyšla hviezda nad Betlehemom v réžii Petra Kubu, v ktorom sa chudobní pastieri vydávajú za betlehemskou hviezdou  hľadať malého Ježiška, aby mu odovzdali svoje dary. Okrem živých hercov na javisku účinkovali aj krásne drevené bábky (v úlohe  Svätej rodiny, troch kráľov či anjelov) od autora Romana Anderleho.

            Pásmo veselých ľudových piesní a kolied, ktoré si publikum zanôtilo spolu s hercami, navodilo správnu predvianočnú atmosféru tých najkúzelnejších sviatkov v roku. 

                                                                                                                                           Daniela Bauerová

        • Návšteva Viedne
          • Návšteva Viedne

          • Dňa 13.12. 2023 sme so žiakmi 1. -3 . ročníka gymnázia navštívili hl. mesto Rakúska Viedeň v predvianočnom období. Naším cieľom bolo Kunsthistorisches Museum, ktoré ponúka stálu expozíciu zbierok od dôb starovekého Egypta cez grécku antiku až po maľby 18. storočia.

            Pre porovnanie rôznych architektonických štýlov sme si najprv boli pozrieť budovu Mumok (múzeum moderného umenia), ktorá sa úplne odlišuje od budovy Kunsthistorisches Museum (tá vznikla za čias Františka Jozefa I. v 2. polovici 19. storočia).

            Viedeň je známa krásnymi vianočnými trhmi na viacerých miestach, kde sa dajú kúpiť rôzne vianočné dekorácie a maškrty. Touto cestou sme si užili vianočnú atmosféru.

             

            p.uč. Šreinerová, Kabová, Bauerová

        • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna
          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • V zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní  a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z.z. Vám oznamujem, že dňa  

            22.12.2023 udeľujem riaditeľské voľno žiakom všetkých organizačných zložiek.

            RNDr. Ivan Ištok

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Vážení rodičia a kolegovia, mílí žiaci, 

            chceme vám dať do pozornosti dôležitý oznam.  Na našej škole je posledný krát vyhlásená súťaž v zbere papiera. Použité papiere určené na vyhodenie môžete priniesť aj z domu, prípadne od rodičov z práce. Pomôžeme tak spolu pri separácii odpadu a dáme druhú šancu použitému papieru.  

            Zber papiera bude prebiehať v mesiaci január. V termíne od 8. 1. - 19. 1. 2024 bude možné odovzdať balíky papierov pri dverách pani hospodárky pani K. Macekovej vo vstupnej hale školy. Prosím noste iba zviazané balíky papierov, označené triedou, ktorej prislúchajú!  Trieda, ktorá vyzbiera najviac papiera, získa vecné ceny.

            Prípadné otázky, môžete smerovať na pani učiteľku M. Kabovú, prípadne na pani hospodárku K. Macekovú. 

            Ďakujeme, že sa zapojíte.

            Mgr. Mária Kabová

        • BIENÁLE ILUSTRÁCIÍ 2023
          • BIENÁLE ILUSTRÁCIÍ 2023

          • Posledný deň v mesiaci november sme sa vybrali so žiakmi 8.A triedy na 29. ročník Bienále ilustrácií do Medzinárodného domu umenia pre deti – Bibiana. Aktuálny ročník Bienále ilustrácií Bratislava bol venovaný významnému slovenskému ilustrátorovi, maliarovi, grafikovi a sochárovi Miroslavovi Cipárovi, ktorý stál pri vzniku samotného bienále. So žiakmi sme mali možnosť vidieť 2072 ilustrácií  umelcov z 36 krajín sveta. Vybrať tú najkrajšiu, bolo naozaj veľmi ťažké, až nemožné. Okrem vystavených originálov bola pri každom ilustrátorovi priložená aj knižná forma k nahliadnutiu. Výstava bola pre nás úžasnou inšpiráciou. BIB je zážitok pre všetkých, ktorí majú radi príbehy a únik do sveta fantázie. Náš výlet sme ukončili prechádzkou po uličkách Starého mesta Bratislavy s príjemnou atmosférou a vôňou Vianoc.

             

            Mária Kabová

        • ŠKD - Interaktívna výstava Malý princ
          • ŠKD - Interaktívna výstava Malý princ

          • 11. 12. 2023 sme sa so žiakmi v rámci ŠKD zúčastnili interaktívnej výstavy Malý princ v Pisztoriho paláci. Nechali sme sa viesť fantáziou a prežili sme interaktívne zážitky. Kúzelný svet Malého princa pôsobí nielen na oči ale aj na ďalšie ľudské zmysly. Súčasťou výstavy bolo viacero interaktívnych inštalácií, a tak sme sa mohli v pohodlí stanu započúvať do audioknihy Malého princa a pritom vytvoriť tieňohru, ktorú uvidia ľudia okolo stanu. Kto sa nebál, mohol rukami preskúmať vnútro obrovského vajca a ohmatať si zvieratko, ktoré v ňom žije, a keď má chuť, tak ho následne aj nakresliť. No a menšie deti sa mohli popreháňať na drevenom odrážadle v tvare líšky a smiať sa toľko, koľko sa im ráči. Výstava v nás zanechala veľa zážitkov.

            Mgr. Lucia Longauerová

        • Kultúrne pamiatky mesta Bratislavy
          • Kultúrne pamiatky mesta Bratislavy

          • Žiaci 6.A triedy absolvovali exkurziu počas, ktorej navštívili historické pamiatky mesta Bratislava. 

            Navštívili sme sídlo Prezidentky SR - Grasalkovičov palác. Nezabudli sme na najväčší a najvýznamnejší kostol v Bratislave - Dóm sv. Martina. Navštívivli sme Starú radnicu a videli exponáty historického mesta. Z veže radnice zažili nezabudnuteľný zážitok z výhľadu na súčasnú Bratislavu. Navštívili sme aj vianočné trhy, kde sme mali možnosť ochutnať dobroty, ktoré ponúkajú predajcovia v stánkoch na Hlavnom a Primaciálnom námestí.

            Našu exkurziu sme ukončili prehliadkou budovy SND na Hviezdoslavovom námestí, kde sa sa odfotili pre sochou Pavla Országha Hviezdoslava.

             

            Mgr. Mária Kročková

        • Projekt spolupráce s MŠ pri ZZ KRAMÁRE
          • Projekt spolupráce s MŠ pri ZZ KRAMÁRE

          • Šeď dlažby chodníka vyháňa z mesta anjela.

            No mne ten anjel, posol Boží, tu medzi nami stále chýba...

            Snáď, až rozkvitnú lúky a háje, pozve ho ktosi...

            Vráti sa opäť cez mäkkú pažiť ten priateľ bosý.

             

            (Z básne Šeď v duši, Jana Jablonská)

            Už tradične navštevujeme pred Vianocami deti z MŠ pri zdravotníckom zariadení na Limbovej ulici v Bratislave. Spolupráca, ktorú sme nadviazali pred šiestimi rokmi, zafungovala okamžite, nakoľko ide o inštitúciu podobného zamerania, ktorej adresátmi sú deti s chorobou či istým zdravotným oslabením. Deti z Mokrohájskej dostávajú možnosť tešiť sa z vianočných nácvikov a škôlkari z Kramárov sú šťastní z akéhokoľvek spestrenia v ich neľahkom položení v čase hospitalizácie.  

            Tento rok sa zozbierala skupina desiatich členov školského krúžku Spevokol Perla v zložení žiakov prvého a druhého stupňa ZŠ, SŠ i pomaturitného štúdia. Ako sólistky vystúpili vo veľkej nemocničnej prednáškovej aule Kamilka Trávničková z 3.A (pieseň Anjelíčku) a Kristína Froncová z 2.SVC (pieseň Aleluja). Na 7-strunovej elektrickej gitare zahral Rolničky Samuel Jurkovič z 2.G a Tomáš Netri po prvýkrát hudobne sprevádzal pieseň Tichá noc na akordeóne. Okrem tradičných ľudových vinšov zazneli verše Jany Jablonskej zo zbierky Podoby lásky.

            Ďakujeme za osobné prijatie pani riaditeľke Mgr. Vratislave Kurthovej, rovnako špeciálnej pedagogičke Mgr. Jane Lukáčikovej, ktorá našim pripravila bohatú prebohatú nádielku sladkostí. Za organizačné zabezpečenie patrí vďaka pani asistentke Ingrid a pánu asistentovi Štefanovi.

            „... Od rána sa v izbe stromček ligoce, kúpil otec rybu, budú Vianoce! ...“

                                                                                                                                       Daniela Bauerová

        • Návšteva Goethe-institut v Bratislave
          • Návšteva Goethe-institut v Bratislave

          • Dňa 20.11. 2023 sme opäť so skupinou žiakov gymnázia, ktorá sa zaujíma o nemecký jazyk, zavítali do príjemných priestorov Goethe - inštitútu na Panenskej ulici v Bratislave. Bol pre nás pripravený vzdelávací program v nemčine na tému „Upcycling“. Počas jednej hodiny sme plnili rôzne aktivity a po jej skončení sme ešte mohli ostať v knižnici a venovať sa krátkemu čítaniu.

            Odporúčame všetkým, nielen nadšencom nemčiny, návštevu knižnice, v ktorej sa dajú požičiavať nielen knihy, ale aj veci (die Bibliothek der Dinge), poprípade môžete stráviť pekný čas v kaviarni.

             

            Šreinerová, Kabová

        • Rodičovské združenie formou individuálnych konzultácií
          • Rodičovské združenie formou individuálnych konzultácií

          • Vážení rodičia,

            pozývame vás na Združenia rodičov školy, ktoré sa budú konať formou individuálnych konzultácií s vyučujúcimi, školským logopédom, psychológom a vedením školy dňa 13.decembra 2023 v čase od 15:30 do 17:30 hod. 

            Prosíme vás, aby ste si čas konzultácie u jednotlivých učiteľov rezervovali prostredníctvom školskej stránky EduPage. Čas konzultácie sme nastavili na 10 minút, prosíme vás aby ste časový harmonogram dodržiavali, predídeme tak zbytočným komplikáciám. 

             

            Ďakujeme.

        • MOKY 3 (12/2023) - vyšlo nové zimné číslo!
          • MOKY 3 (12/2023) - vyšlo nové zimné číslo!

          • Na hodine SJL v 1.OA učiteľka skúša interpunkciu: „Znamienko, pomocou ktorého robíme priamu reč, sa volá...“

            ​​​​​​​Tomáš: „CUK – CUK.“

            (čítajte v rubrike Vtipy zo školských lavíc, s. 27)

             

            Do 28-stranového decembrového čísla sme pripravili množstvo povzbudzujúcich článkov. Predvianočný editorial nám napísala Anička Mrňová, absolventka gymnázia a pomaturitného kvalifikačného štúdia sociálnoprávnej činnosti.

            Rozhovor nám poskytla Veronika Fialová, absolventka gymnázia z roku 2004, ktorá zaspomínala na nejednu pikošku z čias štúdia...

            Inšpiratívne životné príbehy vypovedali tri mladé ženy, ktoré študovali či ešte stále študujú na našej škole a napriek svojim postihnutiam (svalová dystrofia, detská mozgová obrna či zrakové postihnutie) ostali zdravo sebavedomé, tvorivé a úspešné (Môj život s hendikepom/Denisa Jamrichová 3.OA; Moja dcéra Veronika/Alica Bajnóciová; Inšpiratívna osobnosť Mgr. Silvia Shahzad).

            V špeciálnopedagogickej rubrike Zvýšme si povedomie o ... otvorene píše aj o sebe naša redaktorka Kristína Froncová z 2.SVC o hydrocefale a my veríme, že osvetu šírime medzi všetkých, ktorí netušia, akými rôznymi ochoreniami ľudia navôkoľ trpia.

            V cestovnom denníku (Moky na cestách) zo štvrtej školskej expedície do Večného mesta Rím nám prináša šéfredaktor Tomáš Netri z 3.G množstvo zážitkov a zároveň tipov na návštevy originálnych kultúrnych či umeleckých miest, okorenených osobnými postrehmi.

            Nebol by to Moky bez ankety, (tentokrát spovedáme nových prváčikov strednej školy) či bez noviniek Zo školských aktivít, ktoré pripravujú kolegyne Mgr. Eva Hojzáková (za MŠ), PaedDr. Valéria  Stašiaková (za prvý stupeň) a PaedDr. Katarína Šaradinová (za SŠ v anglickej rubrike Hello English readers!)

            Zopár tipov na dobrý film, knihu či módny kúsok ponúkajú Matej Richter zo 4.OA, Michaela Bazalová z 1.G a Izabela Kliská z 1.OA.

            O bohatú nádielku vtipov z maturitných lavíc sa postarala zberateľka Nina Paulusová zo 4.G a anonymného študenta Kopla múza v básni Túha po láske...

            Vianočnú náladu tomuto číslu dodávajú ilustrácie našich piatačikov. Všetkým prispievateľom zo srdca ďakujeme a priaznivcom prajeme krásne čítanie! Nájdete nás na chodbe strednej školy a na https://mokrohajska3.edupage.org/a/skolsky-casopis-moky3

             

            Decembrové číslo čítajte MOKY 3 - 12/2023 (pdf)

                                                                                                   Daniela Bauerová, koordinátorka školského časopisu

          • DVE POZVÁNKY DO KINA

          • Ty svietiš? To je husté! Teda! Môj sused je superhrdina, svietiaci Supertóno!

            Nieže sa s ním budeš baviť, s ním sa tu nikto nebaví!

            Čo na mňa čumíš, ty Žiarovka! Si myslíš, že tá nová (suseda) si ťa vezme namiesto lampičky?

            Prečo nechodíš normálne medzi ľudí? 

            Nenávideli by ma...

            Už ten povrázok nechcem! Ja chcem ísť normálne von! Vy ma nedovolíte robiť nič samého!

            Veď my ťa chceme len chrániť. Predsa aj na krátku trasu, viaž si povraz k pásu. A keď budeš v úzkych, zatiahni a pusti.

            Nikdy si nevidela zadok? 

            Nie, svietiaci zadok nikdy.

            JEHO (zlého ducha) v tomto dome len málokto vidí, tu si totiž nikto nevidí ani na špičku vlastného nosa... Nebol však vždy taký temný, ale je len taký, akí sú ľudia naokolo...

             

            Mikuláš priniesol 5. decembra 2023 deťom prvého a druhého stupňa základnej školy aj kultúrny darček v podobe čarokrásnej predvianočnej novinky s názvom Tonko, Slávka a kúzelné svetlo pre deti (7+), mládež a dospelých so srdciami detí.  Film získal špeciálnu cenu poroty na najväčšom festivale animovaných filmov vo francúzskom Annecy https://www.csfd.sk/film/976647-tonko-slavka-a-kuzelne-svetlo/prehlad/ O majstrovsky premyslený scenár sa postarala Jana Šrámková, súčasne autorka rovnomennej knihy a víťazka ceny za literatúru pre deti a mládež Magnesia litera 2023, vďaka čomu ho uvidia diváci v 40 krajinách sveta https://www.martinus.sk/2744705-tonko-slavka-a-kuzelne-svetlo/kniha Prvok do konca gradujúceho napätia;

            Za súkromné odpremietanie ďakujeme kinu Mladosť a za organizačnú spoluprácu Dr. Marte Frindrichovej. Určite odporúčame filmovú i knižnú verziu!

            Už teraz dávame do pozornosti film Perinbaba a dva svety, ktorý nám premietne opäť kino Mladosť ako darček za polročné vysvedčenie 31. januára 2023 dopoludnia. Všetci ste srdečne pozvaní!

             

                                                                                                                                                 Daniela Bauerová

        • Mikulášsky pozdrav spevokolu Perla
          • Mikulášsky pozdrav spevokolu Perla

          • Členovia školského spevokolu Perla z tried 4.A a 5.A, za pomoci šikovných stredoškolákov v kumulovanej úlohe spevákov/hudobníkov/asistentov, privítali v prvý decembrový deň 2023 na pôde našej školy vzácnych hostí, tretiakov zo ZŠ Lachova v Petržalke, ktorá sa pýši množstvom úspechov, medziiným titulom Majstra sveta v tanci, a s ktorou sme odštartovali vzájomnú družbu.  

            Predviedli sme 20 minútové mikulášske pásmo, ktorého ústrednú pieseň Mikuláš predniesol sólista Marek Zeman z 3.A triedy, autorskú pieseň Anjelíčku, môj strážničku na text Milana Rúfusa, Rolničky, Aleluja v slovenskej verzii na známu melódiu Leonarda Cohena a iné. Najviac zaujala predvianočná koleda Kúpil otec rybu, ktorú sme zdramatizovali jednoduchými gestami a naučili ukazovať a spievať aj našich nových kamarátov. Vypočujte si krátku zvukovú ukážku, ktorú nám zostrihal ujo technik Kaľavský. Mikulas_2023.mp3

            Ďakujeme Lachovej za návštevu, sladké prekvapenia i spoločné zdieľanie spolupráce na školských weboch.  Prajeme všetkým bohatú mikulášsku nádielku!

                                                                                                                                                Daniela Bauerová