• ZBOJNÍK A GAŠPARKO ku 30. výročiu samostatnosti Slovenska
          • ZBOJNÍK A GAŠPARKO ku 30. výročiu samostatnosti Slovenska

          • Jánošík Gašparkovi: Bohu dušu a mne dukáty!

            Gašparko Jánošíkovi: „Sprechen Sie deutsch?“

            Gašparko: To jsou nervy – to zbojníčení. ,Bohatým budeš brát, to se snadno řekne.´ Je zde někdo bohatý???

            Gašparko: Jurko šel valaškou zabít draka!

            Maruška: Valaškou?

            Gašparko: To je taka ta jeho motyčka.

            Maruška: Takže hrdina?

            Gašparko: Taký blazínek.

            Maruška: A jak se řekne po slovensky láska?                          

            (Citácie z predstavenia)

             

            Koprodukčný projekt Zbojník a Gašparko alebo Československo je bábkovo-činoherná inscenácia, v ktorej sa spojili dve divadlá - Bratislavské bábkové divadlo a divadlo Drak z Hradca Králové.

            Do hľadiska Radošinského naivného divadla si 16. januára 2023 zasadli žiaci takmer celého druhého stupňa ZŠ a žiaci SŠ z tried triednych učiteliek dejepisu. A neľutovali sme! Na pozadí štandardného deja Bottovej Smrti Jánošíkovej paralelne prebiehali viaceré alternatívne príbehy, napríklad komický Gašparkov dej, jeho spriatelenie sa s Ďurkom, začlenenie sa do zbojníckej družiny, zrada Jánošíkovho úkrytu, uväznenie oboch kamarátov, spoločné vyslobodenie sa spod šibenice a útek pred drábmi do Čiech, záchrana princeznej Marušky pred štvorhlavým Drakom a zamilovanie sa českej Marušky do slovenského Ďurka.

            Ocenili sme nádhernú javiskovú scénu, bábkový ansámbl či kostýmy bábkohercov. Dej v dĺžke 70 minút plynul rýchlo a originálne, vkrádalo sa doň množstvo historických, literárnych a hudobných alúzií, odkazov na literárne texty štúrovcov, zazneli netradičné úpravy piesní v podaní živej kapely ľudových nástrojov (fujara, heligónka, bendžo...), národné piesne (Aká si mi krásna, Nad Tatrou sa blýska, Kde domov můj), humor vznikal pri vykresľovaní odlišností našich pováh, pri narážkach na rozdiely našich jazykov lexikologické, hláskoslovné či intonačné... Ohromujúci bol postmoderný záver predstavenia, v ktorom sa rozpútala hádka medzi českými a slovenskými bábkohercami a priamo na javisku došlo („bez kvapky krvi“) k rozhodnutiu rozpylovať scénu a rozdeliť si rekvizity v pomere dve tretiny ku jednej: „Ale táto činela je naša,“ upozornil Gašparka Jánošík. Skupiny sa bratsky rozišli a súčasne sa rozozvučali obe hymny našich národov, čo vytvorilo zvláštnu disharmóniu. 

            Ďakujeme manažérke divadla Mgr. Kataríne Fridrichovej za unikátny projekt!    

            Odporúčame vidieť!

            PaedDr. Daniela Bauerová

        • Nový SLOVENSKÝ REKORD za účasti našej školy
          • Nový SLOVENSKÝ REKORD za účasti našej školy

          • Žiaci Spojenej školy sa dočkali novoročného darčeka v podobe vzácneho certifikátu, ktorý potvrdzuje nový slovenský rekord, zaregistrovaný na Úrade priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky a našu spoluúčasť v ňom!

            S ďalšími 67 školami zo Slovenska sme sa v septembri 2022 zapojili do projektu Príbeh hudby. Spoluúčinkovali sme na svetovej premiére hudobného diela Na Svišťovom štíte mladej slovenskej skladateľky Haimoni Balgavej, ktorú naživo uviedla Štátna filharmónia Košice.

            Dovedna 6651 žiakov, vrátane našich žiakov z 5.A, 8.A a 3.G, sa zapojilo do skladby počas jej premiéry prostredníctvom online pripojenia, a sprevádzalo filharmóniu tzv. „hrou na telo“ – t. j. fúkaním a lúskaním. Takto sme dotvárali atmosféru vetra a dažďa v tejto modernej skladbe podľa pokynov dirigenta Gabriela Rovňáka ml.

            Certifikát sme s hrdosťou vystavili na chodbe pri vstupe do budovy školy.

            PaedDr. Daniela Bauerová

        • „Navždy sa zachová, 4.G stužková“
          • „Navždy sa zachová, 4.G stužková“

          • Dňa 9.12.2022 mali štvrtáci gymnazisti svoj slávnostný deň odovzdania maturitných stužiek.

            V útulnej reštaurácii MariaLand v komornej atmosfére čarovného adventného času sme prežili príjemný slávnostný večer odovzdania stužiek, poďakovania učiteľom za náročnú prácu z radu maturantov aj rodičov a spoločné zaspievanie Gaudeamu.

            Naša maturitná minitrieda sa spolu so svojimi rodičmi postarala  nielen o výbornú večeru, ale aj o zaujímavú minizábavu. Trefné básničky na učiteľov, grilovanie triednej aj s odovzdaním certifikátu a zlatého pokladu, rozbíjanie spoločného džbánu, či krájanie originálnej a chutnej torty sprevádzali jedinečné piesne a dobrá nálada. Najväčší úspech mal asi otcovský kvíz a oteckovia si zaslúžia pochvalu. Odnášali sme si domov nielen zelené stužky nádeje, krásne červené ruže a spomienkové darčeky, ale hlavne dobrý pocit zo spoločne stráveného príjemného večera. Bolo nám dobre, ďakujeme rodičia, ďakujeme maturanti a prajeme veľa šťastia.

             

            Ing. Zuzana Sadleková

        • Cosmos Discovery 2022
          • Cosmos Discovery 2022

          • Opäť sme sa po 5 rokoch ocitli trocha „mimo našej Zeme“, aj keď s inou posádkou J. A to v tajomný predvianočný čas – 21.12.2022: gymnazisti (prváci, druháci a štvrtáci s triednou p. učiteľkou Katarínou Šaradinovou a Zuzanou Sadlekovou) a žiaci 9.B s p. učiteľkou Terezkou Hlobeňovou.

            Zvieracie obete ako psík Lajka, či úspešný návrat šimpanza Enosa boli zavŕšené vstupom človeka do vesmíru (ruský kozmonaut Jurij Gagarin - 1968). Boj o vesmír pokračoval a zo súperov studenej vojny sa po páde socialistického bloku stali partneri na spoločnej medzinárodnej orbitálnej stanici pod výstižným názvom MIR.

            My Slováci môžeme byť hrdí na našu malinkú krajinu, ktorá vyslala pár ľudí do vesmíru priamo, alebo sa aktívne zúčastňovala na kozmickom výskume. Rodák z Kysúc Eugen Čerňan bol členom posádky Apollo 10, kedy zostúpil s lunárnym modulom tesne nad povrch Mesiaca a brigádny generál vo výslužbe Ing. Ivan Bella bol v roku 1999 členom rusko-francúzsko-československej výpravy na orbitálnej stanici MIR.

            Výstavu skutočne odporúčame, všetci si prídu na svoje – veľkí aj malí, vedomosti aj zábava. A nezabudnite sa odvážiť na Slnku, budete ťažký asi ako 900 železničných vozňov, ale ak chcete byť 4x ľahší mierte na Mesiac.                

                           

            PaedDr. Katarína Šaradinová, Mgr. Terézia Hlobeňová, Ing. Zuzana Sadleková

        • Pozvánka na ZRŠ  - forma individuálne konzultácie
          • Pozvánka na ZRŠ - forma individuálne konzultácie

          • Vážení rodičia,

            pozývame Vás na Združenia rodičov školy, ktoré sa budú konať formou individuálnych konzultácií s vyučujúcimi, školským logopédom, psychológom a vedením školy dňa 18. januára 2023 (streda) v čase od 16:00 hod. do 18:00 hod.

            Jednotliví pedagogickí a odborní pracovníci Vám budú k dispozícií v miestnostiach podľa priloženého zoznamu.

            Príloha:

            Zoznam miestností (pdf)

            Informácia pre rodičov:

            Asistenčná služba pre deti rodičov, ktorí si počas konzultácií nemajú možnosť zabezpečiť svoje dieťa bude v miestnosti Ateliér (na dolnej chodbe)