• Karnevalová maska
          • Karnevalová maska

          • Mesiac február priniesol nielen karnevalovú atmosféru, ale aj súťaž o najkrajšiu karnevalovú masku na tému Kvety. Do súťaže sa zapojili takmer všetci žiaci 1.st. ZŠ a rozjasnili dolnú chodbu školy svojimi maskami v podobe kvetov. Do hlasovania sa zapojilo viac ako 200 účastníkov, ktorým za spoluprácu pri hodnotení ďakujeme.

            Zvíťazila maska žiačky Simony Nápravníkovej zo 4.B triedy, za ktorú v jej neprítomnosti prevzala cenu tried. p. učiteľka Zittová. Druhý najvyšší počet hlasov získala maska žiaka Dávida Doricu z 2.A triedy. Tretie miesto patrí žiačke 1.A triedy Ivete Ružičkovej. Len o 2 hlasy menej získal Marek Michal Zeman zo 4.A a patrí mu teda 4. miesto. Ocenené boli všetky masky, pani učiteľky si pre žiakov pripravili malé prekvapenie.

            Víťazom srdečne gratulujeme.

            p. uč. I. Addová, E. Guzikiewiczová a M. Frindrichová

        • Karneval v ŠKD
          • Karneval v ŠKD

          • Začiatkom februára sme mali v ŠKD veselo .Vrcholilo obdobie fašiangov a tak sme si rozveselili popoludnie karnevalom. Krásne masky zdobili náš klub, každý si dal záležať. Všetci sa zabavili a vytancovali do sýtosti.

            Tešíme sa opäť ďalší rok.

        • My sme malí cukrári
          • My sme malí cukrári

          • Vo februári sa naša ŠKD premenila na cukráreň. S deťmi sme si upiekli muffiny. Sami si podľa receptu pripravili cesto ktorým následne naplnili košíčky. Rozvoňali sme celú školu. Chutili výborne a určite si takéto pečenie čoskoro zopakujeme.

        • Návšteva bábkového divadla
          • Návšteva bábkového divadla

          • Dňa 22. 2. 2024 sa žiaci 1.st. ZŠ zúčastnili divadelného predstavenia v Štátnom bábkovom divadle v Bratislave. Výborní bábkoherci deti voviedli do sveta malých škriatkov – Chronoškriatkov, ktorí poslúchajú „Zub času“ a v jeho mene sa snažia, aby veci starli. Dobrodružná výprava malého škriatka deťom ukázala, že nielen plynutie času je dôležité a zastaviť čas nemusí byť vždy správne, ale dôležité sú najmä priateľstvá a dôvera medzi kamarátmi. Deťom sa predstavenie veľmi páčilo, aj sa mohli zasmiať, aj si vziať ponaučenie. Vďaka spolupráci so zamestnancami divadla sa deti dostali prednostne do hľadiska, aj do šatne, pomohli pri problémoch s výťahom. Veľké poďakovanie patrí aj našim asistentom p. Halvoníkovi a p. Procházkovej, ktorí situáciu s pokazeným výťahom výborne zvládli. S vedúcou bábkového divadla  zostávame v kontakte a tešíme sa na ďalšie zaujímavé predstavenia.

                                                           PaedDr. Marta Frindrichová, vedúca podujatia

             

            Ilustračná fotografia prevzatá z webovej stránky Štátneho bábkového divadla v Bratislave: Chronoškriatkovia

        • Darovaním 2% podporíte našu činnosť
          • Darovaním 2% podporíte našu činnosť

          • Podporte nás 2 % dane z príjmov aj v roku 2024

            Vážení rodičia, priatelia a podporovatelia našej školy,

            touto cestou Vám chceme vyjadriť našu veľkú vďaku za to, že poukazujete 2% dane z príjmu nášmu Občianskemu združeniu "Pre našu školu" a tým pomáhate Spojenej škole, Mokrohájska 3 v Bratislave v jej aktivitách a projektoch.

             

            Viac: Občianske združenie "Pre našu školu" - 2% 

        • Kultúrny darček k polročnému vysvedčeniu - Perinbaba a dva svety
          • Kultúrny darček k polročnému vysvedčeniu - Perinbaba a dva svety

            •  Vždy je niečo za niečo. Iba náš sedemrožec rozosieval radosť a nič za to nechcel.
            • Najhoršie je, keď nevieš, kadiaľ dopredu, ale späť sa vrátiť nemôžeš.
            • Smiem ťa pobozkať? V sne smieme i to, na čo v skutočnosti nemáme odvahu.
            • „Zmúdrel si, chlapček môj.“
            • „Práve naopak, všetko som pokazil a spoliehal som sa na zázraky.“
            • „Ak na ne veríš, stanú sa.“

            (Z filmu Perinbaba a 2 svety)

            Výpadok jednodňových polročných „prázdnin“ sme si 31. januára 2024 vynahradili kultúrnym darčekom v podobe filmu Perinbaba a dva svety. A ako to už v rozprávkach býva, ani v tejto nechýbal kráľ, princezná, zakliate kráľovstvo (tzv. Krajina hojnosti), zázračný sedemrohý baran a zlí krkavci. A k tomu všetkému ešte Lukáš (Lukáš Frlajs), syn Jakubka a Alžbetky, kmotrička Perinbabka (Giulietta Masina, in memorian) a Zubatá.

            Nechýba tradičná majstrovská poetika Juraja Jakubiska, scenáristu, režiséra a výtvarníka v jednej osobe,  estetika magického realizmu so svojou bizardnosťou, hravosťou, obraznosťou a farebnosťou; prvky slovenskej ľudovej rozprávky (nezabudnuteľná pieseň Páslo dievča pávy), vznešená hudba Onřeja Soukopa, atď., atď. Verte, je sa na čo dívať! 

            Ďakujeme všetkým pedagógom a asistentom za bezchybnú (hoci náročnú) organizáciu podujatia; za projekciu filmu pánu premietačovi Jankovi; za súkromný prenájom kina a ústretovosť pani Daniele Hýrošovej, konateľke a za krátku prednášku o histórii a premenách najstaršieho kina na Slovensku pánu Ernestovi Huskovi.

            Hoci nás film rozdelil na dva táborové svety (tých, ktorým sa páčil vs. tých, ktorí ho vnímali za preexponovaný), bola to príjemná spoločenská udalosť, ktorá opäť trochu stmelila kolektívy našich druhostupniarov a stredoškolákov. Vrelo odporúčame!

             

            Daniela Bauerová

        • Návšteva výstavy BODY WORLDS
          • Návšteva výstavy BODY WORLDS

          • Dňa 25.1.2024 sme s vybranými žiakmi SŠ navštívili výstavu BODY WORLDS, ktorá sa konala v priestoroch Nivy centrum. Je to vedecky založená výstava, ktorá má za cieľ vzdelávať  verejnosť o fungovaní ľudského tela. Výstavou nás sprevádzali lektori – študenti medicíny, ktorí žiakom kládli množstvo zaujímavých otázok, ale tiež objasňovali funkcie jednotlivých orgánov ľudského tela. Žiaci sa tak mohli zapojiť a preveriť si svoje vedomosti. Na výstave sme mali možnosť vidieť, okrem iného, aj porovnanie zdravých a chorých orgánov. Zaujímavé pre žiakov boli napríklad pľúca fajčiara a nefajčiara. Žiaci boli naozaj šikovní, veľa sa pýtali a myslím, že to bolo pre nich podnetný zážitok.

                                                                                                                                  Mgr. Mária Kabová

             

        • Slovensko bez drog - Pravda o drogách
          • Slovensko bez drog - Pravda o drogách

          • Protidrogová prednáška pre žiakov 8.A, 9.A, 9.B sa na našej škole uskutočnila 25 .01. 2024. Naši žiaci boli s obsahom a formou prednášky veľmi spokojní. Prednáška svoj cieľ splnila. Žiaci dostali informácie o škodlivosti drog priamo na škole.

            Mgr. Mária Kročková

        • Finančná gramotnosť
          • Finančná gramotnosť

          • 29. januára 2024 sa študenti 3.OA, 4.OA, 3.G a 4.G zúčastnili školenia na tému „Finančná gramotnosť“.

            V úvode sa dozvedeli a rozšírili svoju schopnosť efektívne porozumieť a riadiť svoje financie. Získali základy rozpoznávania príjmov a výdavkov a tiež informácie pokročilejších konceptov, ako sú investície, plánovanie rozpočtu a plán úspory.

            Cieľom série školení je poskytnúť našim žiakom  nástroje, znalosti a praktické návody do života, potrebné na to, aby sa stali finančne informovanými, so schopnosťou robiť  správne finančné rozhodnutia v budúcnosti.

            Touto cestou sa chceme poďakovať pani lektorke Klemaničovej.

            Spracovala: PaedDr. Anna Imrichová, PhD. MBA

            Foto: Ing. Lenka Dohányosová

             

        • VYHLÁSENIE VÝSLEDKOV V ZBERE PAPIERA!!!
          • VYHLÁSENIE VÝSLEDKOV V ZBERE PAPIERA!!!

          • Po odvážení a sčítaní posledných hárkov papiera je tu veľké finále, kedy by sme radi oznámili víťazov súťaže v zbere papiera.

            Výherné triedy:
            1.miesto = 3.A = 358,28 kg
            2.miesto = 7.A = 290,25 kg
            3.miesto = 5.B = 100,95 kg

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za ich usilovnú snahu a zapojenie sa do súťaže. Výhercov čakajú vecné ceny, ktoré im odovzdajú triedni učitelia.

            Mgr. Mária Kabová

        • Výskumný Ústav Papiera a Celulózy
          • Výskumný Ústav Papiera a Celulózy

          • Čo všetko sa dá skúmať o papieri, na papieri? Čo je vlastne celulóza? Ako to súvisí s drevom a slovenským drevárskym výskumným ústavom?

            To všetko a viac sme sa mali možnosť dozvedieť v stredu 20.12. 2023 na exkurzii „cez ulicu“, vďaka bývalému spolužiakovi p. uč. Bauerovej – Ing. Andrejovi Pažitnému PhD., ale tiež Ing. Vladímírovi Ihnátovi, PhD. a ich výskumnému tímu.

            Tí nás spolu so žiakmi tried 2. G a 3. G, p. uč. Šaradinovou, Bauerovou a Sadlekovou previedli od teórie k praxi. Od chemických vzorcov celulózy, k drevu, papieru, biozložiek pohonných hmôt. Od základného výskumu, cez aplikáciu v priemysle, spoluprácu našich a zahraničných firiem až po finančné, politické a spoločenské problémy.

            Videli sme všetky priestory na poschodiach aj v podzemí, moderné laboratóriá, aj „starobylé“ zariadenia, ktoré stále fungujú a nechcú do zberu.

            Pomáhajú vytvoriť a pretvárať hustú kašu celulózy, ktorá je už dnes bez zápachu. „Oblatkáreň“ lisuje papier, ktorý sa ďalej suší, ako keď psík a mačička prali prádlo a sušili sa, skúma sa jeho hrúbka, farba, vlastnosti.

            Potom sa zase rozkladá parnou explóziou pri 180 °C, tlaku 11,5 barov a enzymatickými prípravkami. Prečo? Aby sa z neho mohol v ďalších krokoch vytvoriť napríklad bioetanol a pridať do benzínu.

            Prechádzame k drevu, rôznym druhom a ich povrchovým úpravám a nakoniec vieme využiť aj jeho odpad, z ktorého sa lisujú OSB a iné dosky. Tie postupujú na kontrolu odolnosti voči ťahu ťahacím zariadením.

            Končíme, kde sme začali, pri príjemnej predvianočnej diskusii a občerstvení.

            Musím povedať, že sa nám zamestnanci maximálne venovali po každej stránke – časovej, profesionálnej, ľudskej aj hosťovskej. Niektoré procesy nám predviedli, niektoré dovolili vyskúšať. Vďaka neodbytnosti p. uč. Bauerovej sme sa dozvedeli množstvo zaujímavých vecí, o ktorých sa len tak niekde nerozpráva.

            Tiež nám ponúkli spoluprácu v budúcnosti. Bolo to milé, ale aj náročné. Naučili sme sa nielen čo je drevo a celulóza, čo všetko sa s tým dá robiť a vyrobiť, aké sú ďalšie perspektívy, ale tiež, že aj taký „papier“ je veľká veda a má množstvo ciest a cestičiek. Veľká vďaka za tento príjemne a obohacujúco strávený deň.

            V galérii ponúkame pár okamihov.

             

            Zúčastnení – p. uč. Bauerová – vedúca exkurzie, p. uč. Šaradinová,

            p. uč. Sadleková, kolektív žiakov 2. G a 3. G triedy.

        • 3xR alebo Rozprávkové Rádio Roko
          • 3xR alebo Rozprávkové Rádio Roko

          •  

            Nájsť pokoj a uvoľnenie tam, kde sa každý ženie... (Z piesne Najviac)

            Pozývame vás vypočuť si nové vydanie nášho školského podcastu, tentokrát na tému ROZPRÁVKY, ktorou momentálne  na škole žijeme.

        • Ludus na pôde našej školy
          • Ludus na pôde našej školy

          • Ježiško, ja ti oferujem takú jateričku, čo ti sama skočí na rajničku.

            Ja ti oferujem takého barana, čo ho nezješ ani do rána.

            Ja ti oferujem za čiapočku slivák, aby si nepovedal, že som všivák.

                                                                               (Z predstavenia Vyšla hviezda nad Betlehemom)

            Ďakujeme hercom Marike Kecskésovej, Romanovi Fabianovi a Kataríne Kubovej z divadla Ludus za návštevu na pôde našej školy. Deti MŠ, prvého stupňa a mladší žiaci druhého stupňa ZŠ mali možnosť ocitnúť sa  in medias res vianočného príbehu s názvom Vyšla hviezda nad Betlehemom v réžii Petra Kubu, v ktorom sa chudobní pastieri vydávajú za betlehemskou hviezdou  hľadať malého Ježiška, aby mu odovzdali svoje dary. Okrem živých hercov na javisku účinkovali aj krásne drevené bábky (v úlohe  Svätej rodiny, troch kráľov či anjelov) od autora Romana Anderleho.

            Pásmo veselých ľudových piesní a kolied, ktoré si publikum zanôtilo spolu s hercami, navodilo správnu predvianočnú atmosféru tých najkúzelnejších sviatkov v roku. 

                                                                                                                                           Daniela Bauerová

        • Návšteva Viedne
          • Návšteva Viedne

          • Dňa 13.12. 2023 sme so žiakmi 1. -3 . ročníka gymnázia navštívili hl. mesto Rakúska Viedeň v predvianočnom období. Naším cieľom bolo Kunsthistorisches Museum, ktoré ponúka stálu expozíciu zbierok od dôb starovekého Egypta cez grécku antiku až po maľby 18. storočia.

            Pre porovnanie rôznych architektonických štýlov sme si najprv boli pozrieť budovu Mumok (múzeum moderného umenia), ktorá sa úplne odlišuje od budovy Kunsthistorisches Museum (tá vznikla za čias Františka Jozefa I. v 2. polovici 19. storočia).

            Viedeň je známa krásnymi vianočnými trhmi na viacerých miestach, kde sa dajú kúpiť rôzne vianočné dekorácie a maškrty. Touto cestou sme si užili vianočnú atmosféru.

             

            p.uč. Šreinerová, Kabová, Bauerová

        • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna
          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • V zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní  a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z.z. Vám oznamujem, že dňa  

            22.12.2023 udeľujem riaditeľské voľno žiakom všetkých organizačných zložiek.

            RNDr. Ivan Ištok

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Vážení rodičia a kolegovia, mílí žiaci, 

            chceme vám dať do pozornosti dôležitý oznam.  Na našej škole je posledný krát vyhlásená súťaž v zbere papiera. Použité papiere určené na vyhodenie môžete priniesť aj z domu, prípadne od rodičov z práce. Pomôžeme tak spolu pri separácii odpadu a dáme druhú šancu použitému papieru.  

            Zber papiera bude prebiehať v mesiaci január. V termíne od 8. 1. - 19. 1. 2024 bude možné odovzdať balíky papierov pri dverách pani hospodárky pani K. Macekovej vo vstupnej hale školy. Prosím noste iba zviazané balíky papierov, označené triedou, ktorej prislúchajú!  Trieda, ktorá vyzbiera najviac papiera, získa vecné ceny.

            Prípadné otázky, môžete smerovať na pani učiteľku M. Kabovú, prípadne na pani hospodárku K. Macekovú. 

            Ďakujeme, že sa zapojíte.

            Mgr. Mária Kabová

        • BIENÁLE ILUSTRÁCIÍ 2023
          • BIENÁLE ILUSTRÁCIÍ 2023

          • Posledný deň v mesiaci november sme sa vybrali so žiakmi 8.A triedy na 29. ročník Bienále ilustrácií do Medzinárodného domu umenia pre deti – Bibiana. Aktuálny ročník Bienále ilustrácií Bratislava bol venovaný významnému slovenskému ilustrátorovi, maliarovi, grafikovi a sochárovi Miroslavovi Cipárovi, ktorý stál pri vzniku samotného bienále. So žiakmi sme mali možnosť vidieť 2072 ilustrácií  umelcov z 36 krajín sveta. Vybrať tú najkrajšiu, bolo naozaj veľmi ťažké, až nemožné. Okrem vystavených originálov bola pri každom ilustrátorovi priložená aj knižná forma k nahliadnutiu. Výstava bola pre nás úžasnou inšpiráciou. BIB je zážitok pre všetkých, ktorí majú radi príbehy a únik do sveta fantázie. Náš výlet sme ukončili prechádzkou po uličkách Starého mesta Bratislavy s príjemnou atmosférou a vôňou Vianoc.

             

            Mária Kabová