• SANDBERG
          • SANDBERG

          • Pomaly sa nám blíži leto, ku ktorému neoddeliteľne patrí piesok, more či oddych v krásnej prírode. Ochutnávku niečoho podobného, alebo skôr spomienky na more, ktoré kedysi bolo aj na našom území, sme si boli pozrieť so žiakmi 9. ročníka ZŠ. Asi už niektorí tušíte, že sme boli pozrieť významnú paleontologickú lokalitu, ktorá je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. Áno, reč je o Sandbergu. Keďže sa na biológii celý rok zaoberáme stavbou a históriou Zeme, prišli sme sa pozrieť na toto vzácne prírodné múzeum. Vďaka náučným tabuliam sme si priblížili, čo všetko tu kedysi žilo. Dnes obývajú Sandberg už iné živočíchy, ale stále tu môžete nájsť skameneliny, ako napríklad kamenné jadrá, či mušle. So žiakmi sa nám podarilo vyštverať až hore na kopec, kde sme si vychutnali nádherný výhľad na rieku Morava, hrad Devín a Rakúsko. Krásnu panorámu nám dotváral štebot Včelárika zlatého, ktorý tu našiel svoj domov. Vďaka svojmu krásnemu sfarbeniu je známy aj ako „slovenský papagáj“. Vďaka dobrej viditeľnosti sme v diaľke zahliadli aj vrcholky Álp. Nakoniec sme tak spolu v prírode prežili nie len hodinu biológie, ale tiež dejepisu, geografie a telesnej výchovy.

             

                                                                       Mgr. Mária Kabová

        • Oznam pre žiakov navštevujúcich strednú školu
          • Oznam pre žiakov navštevujúcich strednú školu

          • V dňoch 20. a 21. mája 2024 budú žiaci navštevujúci strednú školu pracovať na úlohách zadaných príslušnými vyučujúcimi dištančnou formou vzdelávania (z domu) z dôvodu konania ústnej formy maturitných skúšok. 

            Tento oznam sa netýka žiakov zúčastňujúcich sa odbornej praxe. 

            vedenie školy

        • Jarná brigáda v školskej záhrade (29.4. – 30.4.2024)
          • Jarná brigáda v školskej záhrade (29.4. – 30.4.2024)

          • Ďakujeme všetkým, ktorí priložili ruku k dielu, aby školská záhrada nevyzerala ako zabudnutý kút Zeme, ale aby znova rozkvitla, vítala nás jarným spevom a tešila našu dušu.

            V pondelok sme sa s chuťou pustili do práce, v utorok kde-tu elán opadával, ale spoločne sme zvládli, čo sme si zaumienili - vyčistili a oživili zanedbané časti záhrady. Miestami to bolo naozaj veľmi náročné a zdalo sa až nekonečné.

            Objavili sa aj nové talenty, archeológovia, „kutilkovia“, záchranári dážďoviek, nožnicoruký Edward, či záhradní architekti. Ako hovorieva známa rozprávka Bob a Bobek: „Práca šľachtí“.

            Špeciálna vďaka patrí držiteľom rýľov a motýk, v tak nehostinnej pôde spálili veru množstvo kalórií.

            Ak ste niektorí v sebe objavili túžbu viac záhradníčiť, budeme veľmi radi, ak sa prihlásite do školského tímu.

            Príjemnú a pracovnú atmosféru si môžete sprítomniť vo fotogalérii.

            Vďaka p. zástupcovi A. Lackovičovi za koordináciu brigády.

             

            Ing. Zuzana Sadleková

        • SPRÁVA Z AKCIE ZÁŽITKOVÉ CENTRUM VEDY – AURELIUM
          • SPRÁVA Z AKCIE ZÁŽITKOVÉ CENTRUM VEDY – AURELIUM

          • Dňa 26. 4. 2024 sme so žiakmi 8.A triedy navštívili zážitkové centrum vedy v Bratislave – Aurelium. Veda bola už len dopraviť sa tam z opačného konca mesta, ale musím povedať, že to určite stojí za to. Poznatky, ktoré sa v škole žiaci naučili, si mohli vyskúšať v praxi formou experimentovania. Žiaci chodili po centre svojím tempom a zážitkovou formou prichádzali na mechanizmy jednotlivých exponátov. Mali tak možnosť pretaviť svoje vedomosti z fyziky, matematiky a iných prírodovedných predmetov do praxe. Najviac nás zaujali exponáty s optikou, ale tiež sekcia venovaná strojárstvu, elektronike a magnetizmu. Pomocou krátkej prezentácie sme boli oboznámení s Teslovou cievkou a exponátmi, ktoré pracujú pod vysokým napätím. Myslím, že všetci sme sa mohli presvedčiť, že veda môže byť zábavná a veľmi inšpiratívna.

            Centrum určite radi navštívime aj v budúcnosti.

             

            M. Kabová a Z. Sadleková

        • Klub akadémie veľkých diel – nechaj sa uniesť umením!
          • Klub akadémie veľkých diel – nechaj sa uniesť umením!

          • ČÍTAJ KNIHY, POZERAJ FILMY, VSTREBÁVAJ OBRAZY, POČÚVAJ HUDBU!

            Vytrhni sa z nudy. Siahni po kráse. Hľadaj to, čo dáva zmysel.

             

            Akadémia veľkých diel je voľnočasovým programom pre žiakov ZŠ a SŠ. Vznikla v roku 2019 ako inšpiratívny program Kolégia Antona Neuwirtha, zameraný na rozvoj charakteru, kritického myslenia, čítania s porozumením a sústredenosti žiakov. Do programu je v súčasnosti na Slovensku zapojených 900 školákov a pedagógov od Bratislavy až po Sninu. Naša škola má ambíciu zapojiť sa do projektu so stredoškolákmi v šk.r. 2024/2025. Semináre budú prebiehať v popoludňajších hodinách, spoznáme desiatky významných umeleckých diel, ktoré provokujú k diskusii a hľadaniu odpovedí na otázky - Kto som, aké sú moje hodnoty, aký je zmysel života, čo je pravé priateľstvo, ako prejsť cez ťažkú životnú situáciu, ako pracovať so svojím strachom; budeme sa učiť formulovať názory a poctivo argumentovať.

            Súčasťou benefitov akadémie je napríklad prístup do online knižnice Akadémie, ktorá disponuje a dáva k dispozícii výber svetovo uznávaných umeleckých skvostov; benefitom je aj možnosť vyskúšať si nanečisto testy (SCIO test či Test kritického myslenia), ktoré sa neznámkujú, ale sú bežnou súčasťou prijímacích skúšok na vysoké školy na Slovensku i v zahraničí; výhodou je aj možnosť požiadať o štipendium pri úhrade školného.

            V priebehu mája a júna budú prebiehať ukážkové otvorené vyučovacie hodiny interpretácie diel našich a svetových velikánov z oblasti slovesného, hudobného, výtvarného a filmového umenia podľa prepracovaných didaktík Akadémie, na ktorých žiaci zažijú atmosféru moderného tvorivého učenia.

            Ako bude prebiehať prihlasovanie?

            1. krok: (možnosť) zúčastniť sa ukážkového seminára (máj – jún);
            2. krok: registrovať sa u pedagóga, ktorý je certifikovaný v programe Akadémie;
            3. krok: registrovať sa v Akadémii, ktorá študentovi vytvorí konto v online knižnici;
            4. krok: vyplniť záväznú prihlášku (do 30. septembra);
            5. krok: zaplatiť školné (do 31. októbra).

            Klub pre stredoškolákov vo veku 15 – 19 rokov sa začne od októbra 2024. Bližšie informácie na https://www.akademiavelkychdiel.sk/ 

             

            Viac: Letak-SS-24_25.pdf

            Daniela Bauerová

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • V zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z.z. Vám oznamujem, že v dňoch

            9.5.2024 a 10.5.2024

            udeľujem riaditeľské voľno žiakom všetkých organizačných zložiek z prevádzkovo-organizačných dôvodov.

             

            RNDr. Ivan Ištok, riaditeľ školy