• Elektronická žiadosť o umiestnenie dieťaťa do materskej/základnej školy
          • Elektronická žiadosť o umiestnenie dieťaťa do materskej/základnej školy

          • Vážení rodičia, 

            v prípade záujmu o umiestnenie Vášho dieťaťa do našej materskej/základnej školy, máte možnosť spísať žiadosť o umiestnenie do materskej/základnej školy prostredníctvom online formulára, ktorý môžete doma v pokoji vyplniť.

            V prípade záujmu o umiestnenie Vášho dieťaťa do prípravného ročníka alebo prvého ročníka ZŠ, je potrebné v prvom rade, aby ste ho dali zapísať do kmeňovej ZŠ.

            Vaše žiadosti potom posúdime podľa poradia záujemcov.

            Viac informácií nájdete TU.

        • Rúška na naše ušká
          • Rúška na naše ušká

          • So žiakmi 5.ročníka sme sa zapojili do súťaže Vyrob si recyklorúško. Žiaci mali za úlohu vyrobiť si vlastné rúško z akéhokoľvek materiálu, pričom fantázii sa samozrejme medze nekladú. Musím uznať, že mnohí zúročili svoje zručnosti v šití a ušili si naozaj krásne rúška. Niektorí sa dali na dráhu recyklovania plastov a vyrobili si rúško – respektíve ochranu tváre - dokonca z pet flaše. No uznajte sami, že máme skutočne šikovných a zručných žiakov. : )

            Mgr. Mária Kabová

        • Biológia v praxi
          • Biológia v praxi

          • Keďže sme v posledom čase preberali so žiakmi šiesteho ročníka stavbu rastliny, ktorej súčasťou je aj semeno a klíčenie semena, rozhodli sme sa názorne si to ukázať. Ako? Žiaci sa zahrali na kutilov a záhradkárov. Za úlohu mali naklíčiť semienko fazule, hrachu, alebo akejkoľvek plodiny, ktorú doma bežne majú a konzumujú. Tak žiaci mohli hravo a v priamom prenose sledovať, ako tieto procesy v prírode prebiehajú a zároveň vypestovať nie len rastlinku, ale aj vzťah k prírode a jej skúmaniu. No posúďte sami, akých šikovných pestovateľov v škole máme. : )

             

            Mgr. Mária Kabová

        • Veľkonočná tvorivosť
          • Veľkonočná tvorivosť

          • Ako to už býva zvykom, ani táto Veľká noc sa nemohla obísť bez veľkonočnej výzdoby. Napriek tomu, že sme všetci doma, alebo práve vďaka tomu : ),  sme sa rozhodli využiť tieto chvíle tak trochu tvorivo. Žiaci piateho ročníka okrášlili svoje domovy zdobenými vajíčkami, kvetinovými výzdobami a dokonca aj chutnými pečenými korbáčikmi. Fantázii sa naozaj medze nekladú : ).

            Veríme, že ste sviatky prežili v zdraví a doma. No a ak vám je dlho, kľudne sa inšpirujte tvorbou našich žiakov.

            Mgr. Mária Kabová

        • V ŠKD tvoríme aj počas prerušenia školského vyučovania
          • V ŠKD tvoríme aj počas prerušenia školského vyučovania

          • Ahoj, milá naša škola,

            bez detí si sama, smutná, tichá - smola.

            Potešiť ťa fotkami predsa len chceme,

            akú zábavu u nás doma práve teraz máme.

             

            Rodičia si nevedeli predstaviť, čo budú robiť doma s deťmi počas povinnej karantény celé týždne a už tobôž netušili, ako strávia voľný čas. My vychovávatelia, sme si zase nevedeli predstaviť ako budeme s deťmi tvoriť, vykonávať záujmovú činnosť, podporovať ich, usmerňovať, vychovávať z domu. Dnes Vám chceme prostredníctvom fotiek ukázať, že sa spolu s rodičmi podporujeme a ako spoločnými silami zvládame súčasnú situáciu.

            Voľný čas sa dá naozaj využiť efektívne a zábavne aj doma.

            Milé deti a to nie je, ale všetko, tiež odporúčame prečítať si dobrú knihu, zahrať si spoločenskú hru alebo dopozerať váš obľúbený seriál :).

             

                                                                                       Všetci to spolu zvládneme v zdraví:)

        • Projekt Daruj krv! - Za darovanie krvi ďakujeme Marekovi Pavlemu
          • Projekt Daruj krv! - Za darovanie krvi ďakujeme Marekovi Pavlemu

          • So skupinkou našich študentov i bývalých absolventov, s ktorými udržiavame priateľstvo, každoročne jedenkrát do roka organizujeme projekt Daruj krv!.

            V aktuálnom období šíriacej sa pandémie Ministerstvo zdravotníctva denne vyzýva každého potenciálneho darcu (musí mať 18 rokov a cítiť sa zdravý), aby prišiel na ktorékoľvek odberné miesto Národnej transfúznej služby Slovenskej republiky (http://www.ntssr.sk/) a daroval krv.

            Pokles darcov v tomto období o vyše 70 % ministerstvo pripisuje strachu darcov z potenciálneho nakazenia sa. Avšak bezpečnostné opatrenia sú natoľko sprísnené (časenky na presný termín, vstup a pohyb iba s rúškom, meranie teploty, vyplnenie dotazníka o zápornej cestovateľskej anamnéze za posledných 14 dní), že darcovi krvi nehrozí žiadne riziko! Navyše, na krv  čakajú denne akútni pacienti, napríklad onkopacienti.

             Marek Pavle, absolvent nášho gymnázia, daroval 0,45 litra svojej krvi prvýkrát a povzbudzuje k tomu každého, kto môže, ale váha, aby krv daroval: 

             Cez telefón mi pani doktorka ponúkla termín - 6. apríl 2020 o 7:00. Oznámila mi, aby som pred darovaním nepil a nejedol mliečne výrobky, iba nejaké ľahké raňajky (či už sladké, pečivo, ovocie, zeleninu), aby som pil veľa vody, tiež ma upozornila na to, že dovnútra sa počas tejto koronovej epidémie nesmie vstupovať bez rúška a rukavíc. Ja som si dal ráno čisto len ovocie a zeleninu a vypil cca liter vody. Keď som prišiel k dverám ružinovskej transfúznej stanice, nejakí ľudia tam už čakali, no sestrička púšťala postupne po dvoch. Pri vstupe sme si na povrch rukavíc museli nastriekať dezinfekčný prostriedok. Vyplnil som dotazník (http://www.ntssr.sk/o-darovani-krvi/dotaznik-darcu-krvi) a ešte papier, kde bolo treba potvrdiť, že som v priebehu posledných 2 týždňov nebol v zahraničí alebo v kontakte s infikovanou osobou. Počas vypĺňania dotazníka mi elektrickým prístrojom lekárka zmerala teplotu čela, čo sa počas terajšej epidémie robí pri vstupe do každej nemocnice.  Spolu s občianskym preukazom som vyplnené papiere odovzdal iným zdravotníčkam cez jedno okienko a zároveň som ukázal svoj občiansky preukaz aj preukaz poistenca a bol som nasmerovaný ku dverám, kde odoberú malú kontrolnú vzorku krvi, počkal som na analýzu tejto kontrolnej vzorky a následne som bol nasmerovaný do ďalšej miestnosti, kde mi iná doktorka zamerala tlak, trošku som ho mal nízky kvôli nevyspatosti. Doktorka mi povedala, nech si kľudne dám čaj, kávu alebo keksík (dal som si kávu, čaj aj keksík), aby mi kvôli nižšiemu tlaku neprišlo zle. Neskôr ma zavolala zdravotná sestra, ktorá mi urobila odber - 0,45 litrov krvi. Pri odbere krvi mi vôbec neprišlo zle, bolo to úplne v pohode. Ťažko sa mi odhaduje, koľko trval samotný odber, ale pocitovo sa zdalo, akoby mi krv bola braná niečo vyše minútu. Po odbere som sa cítil fajn, hoci pre istotu som si po nejakú dobu ešte poležal, a potom posedel, následne som vstal a pevne som si držal sterilnú náplasť pre zastavenie krvácania, dal som si bagetu, čo som dostal, pol litra vody a čaj. Rúško bolo treba mať po celý čas na sebe, jedinou výnimkou bolo jedenie a pitie (s rúškom by to bolo dosť náročné). Nakoniec som dostal legitimáciu dobrovoľného darcu krvi (posielam fotku). S pozdravom, Marek Pavle “

                                                                               Bližšie informácie o projekte Daruj krv! – PaedDr. Daniela Bauerová

        • POZOR! Súťaž o top video, foto alebo kresbu z domáceho športovania. (pre žiakov 2. stupňa ZŠ a SŠ)
          • POZOR! Súťaž o top video, foto alebo kresbu z domáceho športovania. (pre žiakov 2. stupňa ZŠ a SŠ)

          • Už v antickom Grécku ľudia vedeli, aké je dôležité udržiavať sa v rovnováhe po duševnej a telesnej stránke.

            V tomto čase, keď sa musíte učiť z domu prostredníctvom PC, tabletov, mobilov je pre Vás super, ak si každý deň aspoň na 20 minút, nájdete čas na pohyb. Športovať sa dá aj doma a to mnohými spôsobmi.

            Budeme radi, ak sa s nami podelíte o Vaše nápady na domáce cvičenie, resp. cvičenie v prírode (ak máte túto možnosť). Pošlite do konca apríla krátke video, foto alebo nakreslený obrázok na mail lackovic@mokrohajska3.sk alebo lackovica1@gmail.com.

            Tie najoriginálnejšie zverejníme s Vašim súhlasom / súhlasom zákonných zástupcov na školskom webe, kde budeme mať možnosť elektronicky zahlasovať za 3 top reporty. Ich autorom po návrate do školy odovzdáme pekné (športové) ceny.

            Pre inšpiráciu niekoľko videí:

            Športové hviezdy neklesajú na duchu.... (Zdroj: tivi.cas.sk)

            Mikaela Shiffrin - At-Home Workout Ideas (Zdroj: facebook.com)