• Krásne jarné prázdniny prajeme z RÁDIA ROKO!
          • Krásne jarné prázdniny prajeme z RÁDIA ROKO!

          • Pozývame vás vypočuť si nové vysielanie (15.) školského podcastu žiakov našej školy!

            Každé prázdniny sú príležitosťou pre spoznávanie nových miest. Preto Vám ponúkneme jeden skvelý cestovateľský tip – RÍM.

            Prečo sa hovorí, že všetky cesty vedú do Ríma, a že kto raz navštívi Rím, navždy sa doň zamiluje? Kam sa v Ríme vybrať za umením svetového kalibru a ktorú oceneniami ovenčenú rímsku zmrzlináreň navštíviť? Tak o tom bude práve naša reportáž!

            V Playliste zahráme piesne Mamma Maria od Ricchi e Poveri a Taliansky muzikál od Hečkovcov.

            Za celý tvorivý tím vám príjemné počúvanie prajú: Barbora Bábiková zo 8.A, Alžbeta Novotná z 9.B, Cornelia Zamosteanu z 1.OA, Tomáš Netri z 2.G, absolvent základnej školy Tomáš Farkas a náš šikovný pán technik Štefan Kaľavský.

            Príjemné počúvanie!

             

            Daniela Bauerová

             

        • EXPERT geniality show 2022/2023
          • EXPERT geniality show 2022/2023

          • V novembri 2022 (školského roka 2022/2023) sa 22 žiakov z našej školy zúčastnilo Celoslovenskej vedomostnej súťaže - EXPERT geniality show. Táto súťaž je určená žiakom základných a stredných škôl.

            Najlepšie výsledky sa podarilo dosiahnuť týmto žiakom

            • Tomáš Netri, 2.G - 3. miesto na Slovensku (Mozgolamy, Tajomstva prírody)
            • Luna Lunačková - 3. G (Mozgolamy, Do you speak English?), 
            • Denisa Jamrichová - 2.OA (Do you speak English?, Od Dunaja k Tatrám, Top expert ), 
            • Alžbeta Novotná - 9.B (Mozgolamy, Od Dunaja k Tatrám, Top expert).

            Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

            PaedDr.Anna Imrichová, PhD. MBA

        • Valentín s Ludusom
          • Valentín s Ludusom

          • Zamilovanosť je trápenie aj v čase vojny a zabíjania.

            Okolo nich je vojna, ale oni nechcú a nebudú na to myslieť! Vojna? Nech počká!

            My sme poriadna rodina, otec je štátny úradník a nikdy sa neodvážil samostatne myslieť...

            Odmietam veriť, že ľudia sú prirodzene zlí!

            Sú chvíle, keď sa človek hanbí, že je človekom...

            Aký zmysel môže mať pre nás vojna? Poslušnosť autoritám, láska k vlasti, oddanosť národu, ..., nič z toho nedáva zmysel, keď nám berú našu budúcnosť!

            Nenecháme vás zničiť našu budúcnosť! Zmena prichádza, či sa vám to páči, alebo nie!

            (Z predstavenia Peter a Lucia)

             

            Tohtoročný Valentín 2023 mal pre našich študentov gymnázia a obchodnej akadémie originálnu príchuť. Poďakovanie patrí Mgr. Karin Hronskej, manažérke Divadla Ludus, ktoré s precíznou citlivosťou spracovalo ťažkú aktuálnu tému vojny na pozadí  známeho tragického ľúbostného príbehu podľa predlohy svetovej novely Romaina Rollanda (https://ludusdivadlo.sk/peter-a-lucia/).

            Intímne zbližovanie sa Petra a Lucie (Tadeáš Bolo a Viktória Šuplatová) a náhle prerušenie ich sotva zdrodivšej sa lásky divák napäto sleduje prostredníctvom minimalistických hereckých scén dvojice na javisku. Dejom nás sprevádza rozprávač Filip, Petrov starší brat (Vladimír Jedľovský), ktorý po rokoch, strávených na fronte, prišiel už o všetky svoje ilúzie (reprezentant tzv. stratenej generácie) a podáva memento o tom, ako vojna zabíja život, vzťahy, nádej, budúcnosť... Stop war! Oplatí sa vidieť!

               

            PaedDr. Daniela Bauerová

        • OSJL – 3. miesto pre Tomáša Netriho
          • OSJL – 3. miesto pre Tomáša Netriho

          • V Bratislave - Rusovciach sa 10. februára 2023 zišli žiaci z celého bratislavského kraja všetkých súťažných kategórií, aby si v troch kolách premerali svoje sily v 15. ročníku Olympiády zo slovenského jazyka, ktorý je alfou a omegou štúdia každého slovenského študenta a právom zastáva nezastupiteľné miesto v rebríčku študijných predmetov!

            V kategórii B mala aj naša škola svojho reprezentanta – Tomáša Netriho z 2.G, ktorý nám v obrovskej konkurencii vysúťažil krásne bronzové miesto!

            Prvé kolo pozostávalo z preverovania vedomostí štandardným spôsobom - testom, pozostávajúcim z dvoch ukážok umeleckého textu (od Pavla Dvořáka/Idem študovať čínštinu)  a vecného textu (od Sama Czambela/Kodifikácia slovenského jazyka). Druhé kolo bolo založené na tvorivom dokončení konca k neznámemu textu (na preverenie pravopisu, štylizácie, fantázie, atď.). Z tridsiatich troch súťažiacich postúpili do tretieho kola iba dvanásti najúspešnejší, ich úlohou bolo predniesť porote po trojminútovej príprave trojminútový improvizovaný rečnícky prejav na neznámu tému s cieľom preveriť zrozumiteľnosť reči, schopnosť verejného vystupovania, verbálnu i neverbálnu komunikačnú vyspelosť, ovládanie prozodických vlastností reči, atď. (Slávnostný príhovor k odhaleniu sochy Kristy Bendovej v miestnej knižnici).

            Polročná pravidelná poctivá príprava na súťaž, Tomášova osobná húževnatosť a cieľavedomosť i kvalitné všeobecné poznatky z teórie materinského jazyka a literatúry priniesli spravodlivé zadosťučinenie. Srdečne blahoželáme!

             

            PaedDr. Daniela Bauerová

        • Úspešní ABSOLVENTI sú naším najväčším bohatstvom!
          • Úspešní ABSOLVENTI sú naším najväčším bohatstvom!

          • Bulletin 2023, 3. vydanie – je špeciálnou edíciou časopisu Moky 3. Vychádza s cieľom propagovať školu v rámci Dňa otvorených dverí. Naši absolventi dosvedčujú, že Mokrohájska 3 je škola, ktorá myslí osobitne na špecifické potreby každého nášho zverenca, ponúka jedinečnú rodinnú atmosféru, pripravuje na úspešný vstup do života a zanecháva trvalé spomienky...

             Bohaté panoptikum výpovedí z minulých dvoch rokov sme rozšírili o osudy ďalších dvanástich absolventov, na ktorých sme právom hrdí, konkrétne sú to Samuel Béreš, Mgr. Peter Čahoj, PhD., Martin Dajt, Bc. Róbert Ďurkovič, Mgr. et Mgr. Marek Machata, Bc. Jadranka Marić, Matej Moravík, PhDr. Jakub Nagy, Jonatán Pavelka, Jakub Stena, Bc. Veronika Vadovičová a Michal Žiak. Aké benefity ich viedli k výberu práve tej našej školy? Na ktoré  predmety a učiteľov dodnes nezabudli? Kde sa uplatnili a aké sú ich sny do budúcnosti? Príjemné čítanie!


             Daniela Bauerová,  koordinátorka školského časopisu Moky 3

            Bulletin 2023
        • Veda nie je nuda alebo Ako bolo v labáku
          • Veda nie je nuda alebo Ako bolo v labáku

          • Veda nemusí byť vždy nuda, len samé vzorce a definície. Môže to byť aj zábava. Presvedčili sa o tom žiaci 2.A triedy ZŠ na hodine prvouky, keď sa zoznamovali s pojmami odparovanie a filtrácia, ktoré si osvojovali prostredníctvom rôznych pokusov. Pri téme Odparovanie si urobili malé experimenty so soľou. Pri ich vyhodnotení požiadali o pomoc p. učiteľku chémie Sadlekovú a jej žiakov zo 4.roč. gymnázia. Spolu sa zišli v chemickom laboratóriu, kde si výsledky svojho experimentu s odparovaním soli mohli pozrieť cez mikroskopy. Veľkí spolužiaci im tiež vysvetlili, čo to vlastne vidia, ako vyzerá a z čoho je zložený kryštálik soli, ako funguje odparovanie. Možno to všetko úplne ešte nechápali, ale bola to zaujímavá hodina v laboratóriu. Na záver sa poďakovali a už sa tešia na ďalšie stretnutie pri nových pokusoch.

            PaedDr. Marta Frindrichová

        • VÝSTAVA ZNÁMOK k polročnému vysvedčeniu
          • VÝSTAVA ZNÁMOK k polročnému vysvedčeniu

          • V priestoroch strednej školy sme otvorili novú výstavu (8.) pod názvom Hold pekným známkam! Nie, nejde o známky za klasifikáciu žiackych vedomostí, ale o poštové známky zo zbierky filatelistu Tomáša Celušáka z triedy 3.G, ktorý sa tejto záľube venuje už niekoľko rokov, vlastí približne 1000 známok z tematických okruhov história, technika či šport a o svojej vášni porozprával svojim spolužiakom v rámci projektu predmetu umenie a kultúra.
            Zbierka spracováva tému Masaryk a Tomáš ju prezentoval na Bratislavskom hrade k stému výročiu vzniku Československa ako súťažiaci na Olympiáde mladých filatelistov.
            Ide o vzácne návrhy českých rytcov - Maxa Švabinského, Bohumila Heinza, Jindřicha Schmidta a iných - z rokov 1920 až 1935, ktoré vznikli technikami rastrovej hĺbkotlače či rotačnej oceľotlače.
            Výstava potrvá od 31. januára do 30. apríla 2023, ste srdečne pozvaní!

            Daniela Bauerová

        • RÁDIO ROKO – oslavujeme druhé narodeniny
          • RÁDIO ROKO – oslavujeme druhé narodeniny

          • V januári 2023 oslavuje rádio Roko svoje druhé narodeniny! Počas dvoch rokov pre svojich poslucháčov nahralo dovedna 13 podcastov na rôzne témy (Predsavzatia, Psychická pohoda v dištančnej dobe, Zdravé jedlo, Knihy, Láska, Sviatok matiek, Vysvedčenie, Sviatok zosnulých, Mikuláš či Pedagogika Márie Montessori.)
            V tomto, v poradí 14. vydaní si na mušku berieme bestseller svetovo uznávaného klinického psychológia J. B. Petersona – 12 pravidiel pre život, liek na chaos. 12 kapitol (na každý mesiac v roku) je skvelým štartérom k osobnému rastu. Keďže nie všetky pravidlá sa vošli do vysielania, odporúčame aj samotný knižný titul (https://www.martinus.sk/?uItem=308192), v ktorom sa dozviete napríklad aj to, prečo a ako si treba upratať vo vlastnom dome, prečo sa neoplatí kritizovať druhých či prečo treba pohladkať mačku, ktorú zbadáme na ulici...
            Do playlistu zaraďujeme novoročné prianie v podobe vinša Daj Boh šťastia celej Zemi v jazzovej úprave Márie Čírovej a motivačnú pieseň ako darček k polročnému vysvedčeniu Když nemůžeš, tak přidej víc od skupiny Mirai (Český Slávik z r. 2017 v kategórii Objav roka).
            Tvorivý tím v zložení Barborka Bábiková a Jana Vávrová z 8.A, Betka Novotná z 9.A, Cornelia  Zamosteanu z 1.OA, Tomáš Netri z 2.G, absolvent základnej školy Tomáš Farkas a pán technik Štefan Kaľavský vám praje príjemné počúvanie!

             

            Rádio ROKO 01/2023

            Daniela Bauerová