• Beseda (nielen) na aktuálnu tému -  Ako hovoriť o vojne na Ukrajine?
          • Beseda (nielen) na aktuálnu tému -  Ako hovoriť o vojne na Ukrajine?

          • "Ešte sa nestalo, aby to nejako nedopadlo.“ Vlasta Burian

            „To som ešte nikdy nerobila, to mi určite pôjde!“ Pipi Dlhá Pančucha

            (obľúbené citáty Mgr. Evy Klimovej)

             

            Mgr. Eva Klimová, prezidentka Slovenskej komory psychológov, nám venovala dve hodiny svojho vzácneho času, aby nám, žiakom tried pomaturitných ročníkov (1.SVC a 2.SVC) v rámci predmetu komunikácia, sprostredkovala informácie nielen o tom, ako vyzerá psychológia a psychologická prax na Slovensku, ale i o tom, ako komunikovať o aktuálnej téme - o vojne na Ukrajine, Komora psychológov vypracovala k tejto téme  niekoľko materiálov, ktoré dávame do pozornosti: Dokumenty (http://www.komorapsychologov.sk).

            Dozvedeli sme sa, že si máme klásť dve otázky: Čo môžeme urobiť? A čo môžeme ovplyvniť?

            Ak chceme, môžeme pomáhať tam, kde sa to dá. Máme si získať potrebné informácie = vedieť, čo sa deje, prijať to a mať pripravený scenár, keď sa niečo stane. Nové informácie nemáme čítať celý deň, pretože je to únavné. Je potrebné rešpektovať každého bez ohľadu na jeho národnosť. O všetkých svojich pocitoch, vrátane strachu či smútku, je dobré rozprávať. Nesmieme vstupovať do tzv. čiernej zóny, teda zbytočných komentárov a diskusií, ktoré nič neriešia a sú pre nás stratou času a energie.

            Pani psychologička Klimová nás povzbudila, že je normálne cítiť sa nenormálne, najmä vtedy, keď sa konfrontujeme s novou situáciou a mení sa naše vnímanie a prežívanie. Že každý deň máme urobiť niečo konkrétne pre seba, čo nám urobí dobre. Mgr. Klimová nám prezradila, že hoci sa venuje psychológii celý život (vo viacerých špecializáciách – pracovná, poradenská, organizačná či dopravná psychológia), k svojmu odboru sa dostala omylom. A preto sa ani my nemáme báť využiť všetky príležitosti, ktoré nám prídu do cesty! Pozerať sa, ako sa veci dajú robiť, nie ako sa nedajú! Všetko, čo odkladáme a čoho sa bojíme, máme urobiť ako prvé, pretože potom na to už nemusíme myslieť a ľahšie sa nám bude fungovať. Ďakujeme za osobné podelenie sa, živé rozprávanie s dávkou nezameniteľného humoru a veľa vzácnych rád do každodenného života!

                

                                                                                                                                             PaedDr. Daniela Bauerová

        • Rádio Roko – Marcový podcast o knihách
          • Rádio Roko – Marcový podcast o knihách

          • Pozývame vás vypočuť si nové (8.) vysielanie rádia ROKO - školského podcastu žiakov 2. stupňa!

             V téme vysielania sa dozviete všetko o knihách, rozoberáme, prečo sa marcu hovorí mesiac knihy. Aké benefity nám prináša čítanie. Prečo nedokážu e-booky nahradiť staré dobré paper books. Ponúkame zopár našich tipov na kvalitné tituly i zopár tipov na knihy, ktoré obsadili priečky v medzinárodných rebríčkoch. Naši stredoškoláci prezradia, ktorá kniha pozitívne zasiahla do ich života i to, ako čítanie kvalitatívne obohacuje práve ich osobnosť. A pridáme aj zopár zaujímavostí, ktoré ste o knihách určite nevedeli.

            V rubrike Hráme slovenskú hudbu do Playlistu tematicky zaraďujeme Mirovu Jarošovu pieseň Radšej knihu! a pieseň Ready to read/Pripravený čítať od autora detských songov Jacka Hartmanna.

            Príjemné počúvanie za celý tvorivý tím vám želajú Pauli Šarközi z 5.A, Barborka Bábiková a Janka Vávrová zo 7.A, Alžbetka Novotná z 8.B a Tomáš Farkaš z 9.A. Vysielame už aj cez Školský rozhlas, v premiére 25. marca 2022 od 9.45.

            Rádio Roko (8.)

            PaedDr. Daniela Bauerová

        • Vyšiel Špeciál redaktorov časopisu Moky 3 – Naše skúsenosti so školou
          • Vyšiel Špeciál redaktorov časopisu Moky 3 – Naše skúsenosti so školou

          • Redaktori časopisu Moky 3 pripravili ku Dňu otvorených dverí špeciálne číslo školského časopisu. Zhŕňajú svoje pozitívne skúsenosti so školou, na ktorej študujú. Rozpomínajú sa na dôvody, ktoré v ich prípade zohrali úlohu vo výbere štúdia na tejto škole. Popisujú benefity, ktoré oni považujú za nápomocné pri svojom štúdiu. A pridávajú aj svoje sny, ktoré snívajú do budúcnosti.

            Veríme, že týmito svedectvami inšpirujeme všetkých potenciálnych uchádzačov prísť medzi nás!   

             MOKY 3 - Špeciál redaktorov.pdf (edupage.org)

            PaedDr. Daniela Bauerová, koordinátorka školského časopisu Moky 3


        • Marcový stromček z kníh – SÚŤAŽ
          • Marcový stromček z kníh – SÚŤAŽ

          • Po jarných prázdninách vyrástol v triede netradičný stromček! Stavebným materiálom na jeho vystavanie boli výlučne knihy, ktoré vdýchli na jeden mesiac alternatívny život knižnému stromčeku ako umeleckému objektu.

            Našim zámerom je osláviť marec ako mesiac knihy a zároveň vytvoriť apel na dôležitosť papierovej knihy pre život človeka a čítania ako takého vôbec. So stredoškolákmi sme ho stavali priebežne 3 dni, pričom sme využili  bohatú zbierku kníh umeleckej i vecnej literatúry, nachádzajúcu sa v školskom kabinete slovenského jazyka a literatúry. Skrášľovať interiér triedy 2.G bude celé 4 týždne. Pri stromčeku budeme realizovať rôzne aktivity, okrem iného prezentácie obľúbených knižiek z našich domácich knižníc.

            Súťaž sme pripravili aj pre každého školského knihofila. Úlohou je dať tip, z koľkých kníh je stromček vytvorený. Jedného z vás odmeníme! Správnu odpoveď zverejníme 1. apríla 2022, kedy stromček odinštalujeme a knihy opäť vrátime do poličiek kabinetu. Na toho, kto trafí presné číslo (alebo číslo približujúce sa správnemu číslu) čaká kniha Maxim Chlapec, ktorý prežil, vlastnoručne podpísaná autorkou Marietou Kováčovou a jej synom Maximom. Vaše tipy nahlasujte ktorémukoľvek zo žiakov triedy 2.G. Už teraz sa tešíme na víťaza!

             

                                                                                                                           PaedDr. Daniela Bauerová