• Oznam týkajúci sa žiakov strednej školy - Informácia k platbe stravného
          • Oznam týkajúci sa žiakov strednej školy - Informácia k platbe stravného

          • Vážený rodičia, žiaci strednej školy,

            platbu za stravné na mesiac 01/2020 je potrebné uhradiť najneskôr do 13.12.2019 v sume: 23,04 €. Platby na ďalšie obdobie (02 - 06/2020) budú zverejnené v mesiaci január 2020. (číslo účtu a VS žiaka zostávajú nezmenené)

             

             

             

        • Olympiáda zo SJL
          • Olympiáda zo SJL

          • Ľudia by sa nemali súdiť podľa vzhľadu, ale podľa vedomostí a vnútornej sily. Ľudia často robia chybu, že súdia podľa toho, čo má druhý oblečené, ako je namaľovaný a pod., nie podľa toho čo má v sebe...

                                                                                                                        (Sofia Olejárová, z 3.súťažnej disciplíny)
             

            Na okresnom kole 12. ročníka Olympiády v slovenskom jazyku nás reprezentovala v III. súťažnej kategórii (žiaci 8. a 9. ročníkov) Sofia Olejárová z IX.A. Centrum voľného času Klokan privítalo 27. novembra 2019 dvanásť súťažiacich z okresu Bratislava – Dúbravka.

            Hoci sme sa neumiestnili na stupni víťazov, popasovali sme sa v troch súťažných disciplínach; išlo o štandardný test (čítanie s porozumením), transformáciu textu (z článku o Cukrovej homole bolo úlohou vytvoriť reklamu na turistiku v Tatrách) a záverečný ústny prejav (na tému: Podľa vzhľadu môžeš súdiť motýľa či kvet, nie však človeka).  

                                                                                                                                               PaedDr. Daniela Bauerová

        • Florbal - učitelia vs. žiaci (výsledok 8:6)
          • Florbal - učitelia vs. žiaci (výsledok 8:6)

          • Na utorok 19. novembra 2019 sme si my – študenti – spolu s učiteľmi naplánovali „boj na život a na smrť“ v podobe florbaloveho zápasu. Toto stretnutie bolo už štvrté v sérii a musím povedať, že z doterajších zostáv sme mali pravdepodobne najlepšiu a tak sme sa oprávnene pasovali do role favorita.

            Úvodný hvizd bol naplánovaný na 10:00 hodinu a už od skorých ranných hodín bolo vo vzduchu cítiť isté napätie. Zápas bol od úvodných chvíľ mimoriadne vyrovnaný a šance sa – pred asi dvadsiatkou divákov – rodili neľahko. Keď už niečo za skalopevné defenzívy prešlo, obaja brankári vytiahli bravúrne semafory. V tomto trende to pokračovalo približne do polovice stretnutia, keď sa v študentskom tíme predsa len začala prejavovať nezohratosť a z toho pramenili najmä zmätky v obrane. Aj keď sme pred fantastickou kulisou statočne vzdorovali, tak zhruba od 25 – 30 minúty sme začali kopiť jednoduché chyby a už sme sa tak často nedostávali do pred bránkového priestoru súpera. Náš protivník to dokonale využil a odskočil nám na rozdiel, ktorý sme už nedokázali zmazať. A tak po 45 minútach (hralo sa na 3x15) svietil na tabuli konečný stav 8:6 v náš neprospech, čo znamenalo, že sme ukončili štvorzápasovú víťaznú šnúru, ktorá sa začala vlani v decembri.

            Už teraz sa tešíme na blížiacu sa januárovú odvetu!

             

            Súpiska žiakov:

            Ján Smriga

            Samuel Béreš

            Andrej Cvečka

            Klaudia Takáčová

            Jakub Stena

            Kristína Balgavá

            Jozef Kollár

            Dávid Režňák

            Samuel Žolnai

            Barbara Feketeová

            Silvia Pálková

             

            Súpiska učiteľov:

            Andrej Lackovič

            Peter Kucek

            Mária Kabová

            Martin Guzikiewicz

            Pavol Piruš

             

            Ján Smriga, IV.G

             

        • Výnimočný koncert pre deti a mládež
          • Výnimočný koncert pre deti a mládež

          • Sviatok sv. Cecílie - patrónky hudobníkov (22. november) - sme tohto roku aj my krásne oslávili! Príbeh hudby 2 s podtitulom O nesmrteľnosti hudby je výnimočný vzdelávací projekt Bratislavského chlapčenského zboru v spolupráci s RTVS, ktorého sa zúčastnila aj naša škola. So žiakmi triedy V.A sme sledovali v rámci predmetu hudobná výchova živé vysielanie Slovenského rozhlasu.

            V podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu a ďalších hudobných hostí sme si vypočuli skladby mnohých nesmrteľných hudobných velikánov – Mozarta, Beethovena či Suchoňa. Hodinovým koncertom nás sprevádzal a do tajov hudby nás zasvätil dirigent Gabriel Rovňák. Už teraz sa tešíme na 3. ročník, ktorý bude venovaný hudobnému žánru opera.

                                          

            PaedDr. Daniela Bauerová

        • PREDNÁŠKA ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL A PORUCHY PRÍJMU POTRAVY
          • PREDNÁŠKA ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL A PORUCHY PRÍJMU POTRAVY

          • Zdravý životný štýl, ako aj poruchy príjmu potravy, sú témy, o ktorých treba hovoriť už s mladými ľuďmi.  V spolupráci s organizáciou LIGA PROTI RAKOVINE sme si ku nám do školy pozvali lektorku z LFUK, ktorá nám priblížila problematiku porúch príjmu potravy, ale tiež so žiakmi diskutovala na tému zdravý životný štýl. Po prezentácii nechýbala aj živá diskusia, či príbehy z praxe. Prednáška bola určená žiakom SŠ. Pani lektorke, ako aj organizácii Liga proti rakovine, patrí veľké ĎAKUJEME. Veríme, že naša spolupráca bude aj naďalej pokračovať. 

            Mgr. Mária Kabová

        • Spomienky na stužkovú
          • Spomienky na stužkovú

          • Dvadsiaty piaty októbrový deň bol pre mnohých obyčajným piatkom – niektorí sa už tešili na predĺžené prázdniny, iných čakal „len“ víkend, nasledovaný ešte dvoma dňami v škole, respektíve v práci. No my, štvrtáci z gymnázia a obchodnej akadémie, ktoré sú súčasťou Spojenej školy Mokrohájska 3, sme boli výnimkou.

            O piatej popoludní sme sa totiž, vyzbrojení dobrou náladou, slávnostným oblečením a potrebnými papiermi (scenáre priebehu celého večeru, jednotlivých scénok a podobne) zišli v priestoroch Hotelu Hradná Brána**** v bratislavskom Devíne, aby sme o dve hodiny neskôr zahájili našu stužkovú slávnosť. Tá dopadla, dovolím si tvrdiť, nad očakávania mnohých z nás – niektorí si možno v niektorých momentoch priali vedieť zastaviť čas...

            Po úvodných oficialitách, ako sú „šerpovanie“ učiteľov, či „stužkovanie“ nás žiakov, sme sa pustili do slávnostnej večere – do slepačieho vývaru, grilovanej bravčovej panenky s tlačenými zemiakmi a štrúdle plnenej lesným ovocím. A potom sa už mohlo prejsť k neformálnej časti programu. Tú sme začali predsa len trochu formálnejšou zložkou – prezentáciou fotiek z nášho detstva. Tú nasledovala vtipná „prerábka“ klasickej rozprávky o Popoluške, nemenej vtipná kvíz-šou Hádaj, na čo myslím, a nakoniec scénka o dievčati a jeho pokazenom rádiu.

            Po programe (ktorý sa pre nedostatok čašníkov pri roznášaní večerí poriadne natiahol) sme sa pustili do najuvoľnenejšej časti večera – do voľnej zábavy, ktorá trvala ešte ďalšiu hodinu – dve.

            Nuž, a na záver tohto rýchleho návratu o dva týždne späť, podobne, ako vo futbalových či v hokejových zápasoch, ktoré si občas rád pozriem, prichádza „ďakovačka“. Ďakujem spolužiakom za pomoc pri organizácii programu, pánovi riaditeľovi Ištokovi a pani učiteľkám Tazberíkovej, Pospechovej a Capekovej za krásne príhovory (a za všetko, čo pre nás za štyri roky na našej škole urobili) a našim krstným mamám, pani učiteľkám Šaradinovej a Pospechovej za slávnostné pokrstenie stužiek.

             ĎAKUJEME! 

             

            Matej Horváth, IV. G

        • Integrované športové hry 2019
          • Integrované športové hry 2019

          • Srdečne Vás pozývame na 20. ročník Integrovaných športových hier, ktoré sa uskutočnia 4. decembra 2019 v čase od 8:00 do 13:00 hod. v telocvični v Spojenej škole na Mokrohájskej 3 v Bratislave. Tešiť sa môžete na také športové disciplíny, ako sú stolný tenis, plávanie, virtuálny bowling, streľba a boccia.

        • Ibobor 2019 - harmonogram
          • Ibobor 2019 - harmonogram

          • Pondelok 11. 11. 2019 – Kadeti (8. a 9. ročník ZŠ)

            3. hodina – 9. A (veľké IVT – p. Prokopová) 

            4. hodina – 8. A (veľké IVT – p. Prokopová) 

            Utorok 12. 11. 2019 – Seniori (3. a 4. ročník G a OA), nevidiaci

            3. hodina – 4. G + nevidiaci (2 z 3. G, 2 z 4. G a 1 z 3. OA, 1 z 1. OA, 1 z 2. 0A) (veľké IVT – p. Ištok)  

            4. hodina – 3. A (č. 19 p. Zváčová)

            5. hodina – 3. OA + 4. OA (veľké IVT – p. Kucek)

            6. hodina  3. G (veľké IVT – p. Imrichová) 

            Streda 13. 11. 2019 – Benjamini (6. až 7. ročník ZŠ)

            3. hodina – 6. B (veľké IVT – p. Prokopová) – 7 žiakov

            4. hodina – 7. A (veľké IVT – p. Prokopová) – 11 žiakov

            5. hodina – 6. A (veľké IVT – p. Prokopová) – 8 žiakov

            Štvrtok 14. 11. 2019 – Juniori (1. a 2. ročník G a OA)

            3. hodina – 1. EOOS + 2. EOOS (veľké IVT – p. Prokopová) 

            4. hodina – 2. G + 2. OA (veľké IVT – p. Kucek)   

            5. hodina –  1. G + 1. OA (veľké IVT – p. Imrichová)  

            Piatok 15. 11. 2019 – Bobríci (4. až 5. ročník ZŠ)

            3. hodina – 5. A (veľké IVT – p. Prokopová) 

            3. hodina – 4. A (č. 19 – p. Frindrichová) 

            4. hodina – 5. B (veľké IVT – p. Prokopová) 

             

            Vyskúšať si súťažné úlohy z minulých rokov môžete na http://ibobor.sk/sutaz_demo/.

            Prosím vyučujúcich, aby si na dané termíny neplánovali žiadne písomky ani skúšanie.

            V uvedených časoch budú uvedené miestnosti pre iných žiakov uzatvorené!

        • Oznámenie pre žiakov strednej školy
          • Oznámenie pre žiakov strednej školy

          • Prosíme žiakov strednej školy, ktorí ukončili vyučovanie a v popoludňajších hodinách sa nezúčastňujú aktivít v záujmových útvaroch, aby opustili priestory školy ihneď po vyučovaní (vrátanie priestoru pri ŠKD)! (časť B, čl. V bod 3.). 

            Nerešpektovanie tohto pravidla sa bude posudzovať ako hrubé porušenie školského poriadku!

            Výnimku majú len žiaci strednej školy, ktorí využívajú školský autobus. Títo žiaci sa od pondelka 11. novembra 2019 budú výlučne zdržiavať na prízemí v učebni č. 18 (6.B) pod dohľadom službukonajúceho člena vedenia školy.

        • Exkurzia Pezinský zámok
          • Exkurzia Pezinský zámok

          • Kolektív 1.OA spolu funguje ešte len 2 mesiace, preto sa rozhodol, v rámci utuženia spolužiackych vzťahov, podniknúť 8. novembra triedny výlet na Pezinský zámok.

            História zámku siaha do roku 1271, pôvodne išlo o stredoveké sídlo s opevnením pomocou vodných zrojov, tzv. vodný hrad. Na pozícii majiteľov hradu sa vystriedalo viacero rodov, najdlhšie to bol šľachtický rod Pálfiovcov (16. – 20. st.), najnovšie je to rod Šimákovcov, ktorí už dva roky zámok rekonštruujú, dali mu i umelecký názov Palace Art Hotel.

            Za hodinovú prehliadku po zámku s odborným výkladom sme vďační historikovi Jánovi Križanovi. Mali sme možnosť vidieť niekoľko doteraz zrekonštruovaných salónikov z 19. storočia s rôznymi vzácnymi kúskami: ide napr. o najunikátnejšiu zbierku kabinetov na Slovensku (módne sejfy dám slúžiace na ozdobovanie), zdobených polodrahokamami a zlatými niťami; originál obrazu sv. Františka Asiského od významného barokového portrétistu a pezinského rodáka Jána Kupeckého, ktorý predstavuje jeden z dvoch originálov zachovaných na Slovensku, doteraz ho mala zapožičaný Slovenská národná galéria. Rytierska sála je výnimočná ručnou maľbou maliara a pezinského rodáka Augustína Bártu po celom svojom strope i okrajoch stien, či originálom prvého lustra elektrifikovaného v meste Pezinok. Moderná kaplnka s netradičným krížom zo skla bude zasvätená sv. Františkovi.

            Zámok sprístupnil aj dve moderné výstavy zo zbierky pánov Šimáka staršieho a mladšieho, a síce Medzinárodnú výstavu umeleckého skla a výstavu  motoriek - veteránov.

            Oplatí sa vidieť, vrelo odporúčame!                      

                                                                                                                      PaedDr. Daniela Bauerová

        • JESENNÁ FIREMNÁ VÝPOMOC V NAŠEJ ŠKOLSKEJ ZÁHRADE
          • JESENNÁ FIREMNÁ VÝPOMOC V NAŠEJ ŠKOLSKEJ ZÁHRADE

          • Dňa 6. 11. 2019  sa zamestnanci PENTY rozhodli pomôcť našej škole nielen dovozom 2 fúr kvalitnej zeminy na vyrovnanie pozemku školskej záhrady, ale zabezpečili aj 15 chlapov na bezplatnú brigádu. Vyklčovali terén, porúbali a uložili drevo  (vyzerá to ako na príjemnej dovolenkovej chalupe), zabezpečili kontajner a odviezli všetok nepotrebný odpad, upratali za sebou, poskytli finančný dar na dokončenie záhrady, kúpili trávu na jarný výsev, ... čo ešte viac si môžeme priať? Vďaka domácemu občerstveniu 2 šikovných dievčat (Danica a Katka) sa chlapci prisľúbili aj na jarné dokončenie, dúfajme, že do jari nezabudnú na dobré chute a plné brušká.

                                                                                                                                                      Ing. Zuzana Sadleková

        • TÝŽDEŇ VEDY A TECHNIKY - exkurzia do Chemického ústavu SAV
          • TÝŽDEŇ VEDY A TECHNIKY - exkurzia do Chemického ústavu SAV

          • TÝŽDEŇ VEDY A TECHNIKY využili 5 žiaci z gymnázia na exkurziu do chemického ústavu SAV dňa 5.11.2019.

            Prednášky o cukre, mede, včielkach nekonečných :) , narkotikách či nádoroch. Ukážky starostlivosti o naše kvasinky, rastlinky, modelovanie molekúl a reakcií, NMR prístroj so silným elektromagnetom a atraktívne zábery z experimentov nájdete na priložených fotografiách.

            Ing. Zuzana  Sadleková, Mgr. Mária Kabová

        • Projekt - Hovorme o jedle
          • Projekt - Hovorme o jedle

          • Aj tento rok sa žiaci z 2. stupňa našej školy zapojili do projektu – Hovorme o jedle, ktorý prebiehal v termíne od 14. 10. – 18. 10. 2019.

            Celý týždeň sme sa na hodinách VYV, THD, ZRT, BIO a iných vyučovacích predmetoch  venovali  jedlu, zdraviu prospešným i škodlivým potravinám a zdravému životnému štýlu formou prednášok, varenia, kreslenia a maľovania.

            Spojili sme výživu aj s pohybom a pobytom v prírode na čerstvom vzduchu. So žiakmi 5.A a 5.B sme sa vybrali peši na neďalekú Železnú studničku.  Prežili  sme nádherné doobedie, ktoré sme si spestrili ovocno-zeleninovým piknikom a rôznymi pohybovými aktivitami.

            Do súťaže Chutné maľovanie zasielame práce žiakov:

            1.stupeň základnej školy – Zlatky Vargovej, Michala Kocifája, Jarka Slávika, Filipa Ralbovského, Samka Dujana, Daniela Bitta

            2. stupeň základnej školy – Betky Novotnej, Mateja Horvátha, Alexa Hlivára a Zuzany Potočnej. Všetkým prajeme veľa úspechov

            Piatok, posledný deň projektu, sme tradične zakončili súťažou o najchutnejšie sladké a slané jedlo. Každý žiak, ktorý sa chcel zapojiť do súťaže priniesol akékoľvek jedlo, uvarené alebo upečené vlastnoručne či s pomocou rodičov. Naším cieľom bolo motivovať žiakov, aby pomáhali rodičom pri varení a takto príjemne strávili spoločné chvíle. Celkovo sa do súťaže zapojilo 18 žiakov. Hodnotiacou porotou boli samotní žiaci 1. a 2. stupňa základnej školy, ktorí sa zúčastnili ochutnávky počas veľkej prestávky.

            Výsledky:

            Kategória - Sladké jedlá

            1. miesto - Slavomír Szabo, 5.A – Kokosové šťastie

            2. miesto

            • Matúš Kovalčík, 5.B – Jablkové taštičky
            • Daniela Jašková, 9.A – Muffiny
            • Viktória Kutlíková, 5.A – Ovocná dobrota

            3. miesto - Martin Mocík, 5.B – Vianočné pečivo

            Kategória - Slané jedlá

            1. miesto – Alžbeta Novotná – Pizzové slimáky

            2. miesto – Juraj Mocík – Pizzové pokušenie

            3. miesto – Alex Hlivár – Špenátový sen

            V našich očiach sú víťazmi všetci žiaci, ktorí sa  do súťaže zapojili a aj ich mamičky, ktoré im v tom pomáhali. Patrí im pochvala a veľké poďakovanie.                                                                                   

            Erika Labudíková a Mária Kábová