• Vianočné trhy v Inchebe
          • Vianočné trhy v Inchebe

          • Ako to už býva zvykom, aj tento rok sme sa vybrali v posledný deň pred prázdninami obzrieť vianočné trhy. Tento krát sme zvolili teplejšiu variantu a navštívili sme trhy v Inchebe. Žiaci, učitelia a dokonca aj pán šofér si prišli na svoje a dokúpili posledné darčeky. Záverečné chvíle školy sme zakončili krásnym výletom a spolu sme sa tak naladili na krásne sviatky, ktoré už sú za rohom. Prajeme vám pokojné chvíle s rodinou a krásny NOVÝ ROK :)   

                                                                                                                                                            Mgr. Maria Kábová

        • Všetky cesty vedú do Ríma, 2. ročník exkurzie letecky
          • Všetky cesty vedú do Ríma, 2. ročník exkurzie letecky

          • Navštíviť večné mesto Rím sme sa tohto roku rozhodli práve vo vianočnom čase, 14. až 17. december bol nabitý bohatým nezabudnuteľným programom. Nakoľko sme bývali priamo vo Vatikáne, v hoteli, vzdialenom 20 minút od námestia sv. Petra, mohli sme si tam odskočiť, kedykoľvek sa nám zachcelo.

            Navštívili sme interiéry dvoch pápežských bazilík, v Svätom Petrovi sme sa opäť pokochali slávnou Michelangelovou Pietou, vyšli sme až na vrch 93 metrovej kupoly.  V Svätom Pavlovi sme sa stretli so slovenským kňazom, pôsobiacim v Ríme, ktorý odslúžil sv. omšu na úmysel požehnania nás, našich blízkych a našej školy. Vo Vatikánskych múzeách sme pobudli niekoľko hodín, atmosféra Sixtínskej kaplnky nás ohúrila. Ďalšími našimi destináciami boli námestie Piazza Navona s bazilikou sv. Agnesy Rímskej a Piazza Rotonda s antickým monumentom – Pantheónom, z vnútra ktorého sme obdivovali 9 metrový kruhový otvor na strope chrámu. Anjelský hrad nás zaplavil slnkom a teplom v záverečný deň cesty, z terasy hradu sme mali celé mesto pod sebou ako na dlani.

            Exkurzia do Ríma bola pre našu 14 člennú výpravu, pozostávajúcu zo žiakov gymnázia a pomaturitného študijného odboru a ich rodičov, nielen príležitosť pre spoznanie svetových umeleckých skvostov (v rámci predmetu umenie a kultúra) z tesnej blízkosti, ale i možnosť nadviazať priateľstvá a pookriať na tele i na duchu. Záverečné poďakovanie patrí Ing. Gabike Bauerovej, ktorá ako občianka mesta Rím je našou hlavnou organizátorkou, sprievodkyňou a dušou podujatia. Ďakujem aj Spoločnosti sestier Ježišových, ktoré prevádzkujú hotel Velehrad vo Vatikáne, za rodinné prijatie. Ďakujem aj slovenským kňazom verbistom Jurajovi a Stanovi za prijatie a pohostenie v generálnom dome verbistov. Ďakujem vedeniu školy za možnosť realizovať tento projekt. Niekedy nabudúce civediamo a Roma!!!

                PaedDr. Daniela Bauerová

        • Vianočný dobročinný trh v PwC
          • Vianočný dobročinný trh v PwC

          • Firma PwC, s ktorou už druhý rok úspešne spolupracujeme, nás opäť oslovila a 16. decembra sme sa so žiakmi obchodnej akadémie prezentovali  v priestoroch ich firmy na Vianočnom dobročinnom trhu.

            Žiaci si mohli overiť svoj obchodnícky talent. Pravdupovediac išlo im to viac než len dobre.

            Predávali sme  vlastnoručne vyrobené vianočné ozdoby z dreva, sadry, papiera i pletené. Ponúkali sme svietniky, magnetky i originálne záložky do kníh s citátmi slávnych. Krásne vyzdobené voňavé medovníky si kupujúci odniesli v plátenných i servítkovou technikou zdobených papierových taškách.

            Neboli by sme to my, keby sa do výroby nezapojili všetci – aj predškoláci i žiaci prvého stupňa so svojimi pani učiteľkami, žiaci druhého stupňa s pani učiteľkou Kabovou, Prokopovou, Partikovou, Hlobeňovou. Z tretieho stupňa sa významne zapojila Kika Froncová z 2. G triedy. Veľmi si vážime aj podporu rodičov – pani Žiakovej a Froncovej, ktoré napiekli krásne zdobené medovníky.

            Všetkým veľmi pekne ďakujeme za podporu a nemalú finančnú sumu vkladáme na účet nášho občianskeho združenia PRE NAŠU ŠKOLU. Financie budú použité na kúpu výpočtovej techniky.

            Mgr. Terézia Hlobeňová

        • Vianočná akadémia 2019
          • Vianočná akadémia 2019

          •    Naše každoročné pásmo vianočných vystúpení vyšlo tento rok síce na piatok 13., ale našťastie sa tento deň pre našich účinkujúcich neskončil žiadnou katastrofou. Naopak, všetky vystúpenia sa vydarili a naši žiaci napriek tréme predviedli kvalitné spevácke, recitačné, tanečné a divadelné výkony. Programom sprevádzali Betka Novotná zo 6.B a Ľubo Kubek z 1.OA.

               Akadémiu tradične otvoril pán riaditeľ Ivan Ištok so svojím každoročným vianočným prejavom. Po ňom patrilo javisko našim najroztomilejším účinkujúcim – malým škôlkarom, ktorí sa predstavili básničkami, vinšami, piesňou a najmä veselým tancom Mikulášov, ktorý pobavil celé publikum.

               Škôlkarov na pódiu vystriedali žiaci 1. stupňa. Okrem básní a pesničiek nám predviedli zdobenie jedličky a divadelnú hru Kráľovstvo vankúšikov, v ktorej sa šikovnému poddanému podarilo vyliečiť rozmaznané princezné z lenivosti. Kristínka Vallet zaspievala so sprievodom gitary pieseň Šťastné a veselé.

               V druhej polovici programu vystúpili väčšie deti. Najprv nám žiaci 5. a 6. ročníkov prezradili, kto okrem Ježiška nosí darčeky v iných krajinách, a potom sa k nim pridali študenti strednej školy s hudobným programom. Zaspievali 5 kolied a na gitare zahrali známu melódiu z filmu Perinbaba. Na záver sa s publikom rozlúčili krásnou piesňou Svet lásku má, ktorú zaspievali viachlasne s využitím viacerých hudobných nástrojov.

               Na javisku sa postupne vystriedalo vyše 60 účinkujúcich. Im aj pani učiteľkám, ktoré ich pripravovali, patrí naša vďaka a uznanie. Spolu s nimi Vám všetkým želáme krásne a pokojné Vianoce a tešíme sa na naše vianočné stretnutie zase o rok.

            Mgr. Silvia Pospechová

        • Vianočné trhy v Aureliu
          • Vianočné trhy v Aureliu

          • Aj napriek tomu, že 13. decembra 2019 bol piatok, my sme sa zúčastnili krásnych vianočných trhov v Aureliu - zážitkovom centre vedy, kde sa konal vianočný večierok pre zamestnancov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a hostiteľkou bola ministerka školstva JUDr. Mgr. Martina Lubyová.

            Na vianočných trhoch sme ponúkali zamestnancom výrobky zhotovené deťmi zo školských klubov "Mokrohájčik". Reprezentoval nás a našu školu spropagoval žiak Lukáš Vlk spolu s pani vychovávateľkou pani Martou Chalupkovou. Veľmi pekne ďakujeme všetkým deťom - žiakom a vychovávateľom, ktorí pripravili nádherné výrobky a podieľali sa na propagácii a zviditeľnení našej školy. 

            Marta Chalupková

        • Olománia - OLOart
          • Olománia - OLOart

          • Ako to už býva zvykom, aj tento rok sme sa zapojili do súťaže OLOart, ktorej vyhodnotenie sa konalo 12.12. v hotely Holiday Inn. Sprievodným podujatím bola akcia s názvom Olománia, kde boli pozvaní zaujímaví hostia ako  - Miro Jaroš a Branislav Jóbus – so svojimi hudobnými vstupmi, či sám pán Daniel Hevier, ktorý mal pre deti pripravené zaujímavé workshopy. Okrem pestrého programu si žiaci mohli vyrobiť z lepiacej pásky postavičky podľa vlastnej fantázie. Hlavným bodom programu bolo vyhodnotenie súťaže a odovzdávanie cien. Napriek tomu, že sme nevyhrali, sme hrdí na naše dielo s názvom – princezná Diana. A prečo práve Diana? Čítajte ďalej a dozviete sa :)

            Princezná Diana

            „Robím veci inak, pretože sa neriadim žiadnymi pravidlami, riadim sa svojím srdcom, nie hlavou, takže chápem, že sa kvôli tomu dostávam do problémov.“ 
            (Princezná Diana)

            Tento citát hovorí sám o sebe aká bola. Myslela viac na iných ako na seba. Napriek tomu, že mala titul princezná, vôbec sa nesprávala povýšenecky, mala jednoducho srdce na dlani. Neštítila sa pomáhať chudobným a ťažko chorým.  Uvedomovala si, že láska, ľudskosť a pomoc druhým dokážu zmeniť svet. Aj z tohto dôvodu si zaslúžila označenie princezná ľudských sŕdc.  Počas svojho krátkeho života dokázala ovplyvniť mnoho životov. A aj toto je dôvod prečo sme si ju vybrali. Robila veci inak ako sa od nej očakávalo a tým dokázala meniť svet k lepšiemu. V dnešnej dobe sa častokrát bojíme robiť veci inak. Máme v sebe zakódovaný strach z toho čo si o nás pomyslia druhý a to nie sme ani princezné ani princovia. Možno práve ona nám je vzorom, aby sme sa začali pozerať na veci inak. Boli sme tu viac pre druhých ako pre seba, napriek tomu, že každý z nás to má v živote ťažké.

            Maria Kabová

        • Vianočná akadémia - organizácia dňa 13.12.2019 (piatok)
          • Vianočná akadémia - organizácia dňa 13.12.2019 (piatok)

          • Počas 1. vyuč. hod. jednotlivé triedy sú vo svojej triede s triednymi učiteľmi. 

            8:45 hod. – presun všetkých žiakov do jedálne pod vedením triednych učiteľov

            Po ukončení Vianočnej akadémie presun naspäť do tried.

            Koniec vyučovania:

            • 1. st. ZŠ končí o 11:40 hod.
            • 2. st. ZŠ  a celá stredná škola končí o 12:35 hod.
        • Oznámenie - školský spoj
          • Oznámenie - školský spoj

          • Vážení rodičia, milí žiaci, dovoľujeme si Vám informovať, že 20. decembra 2019 (piatok) školský spoj o 15:45 hod. nebude vypravený. 

        • Vinšovníci z Mokrohájskej na Kramároch
          • Vinšovníci z Mokrohájskej na Kramároch

          • Nech všetko zlé opustí vás ešte v tomto roku, nech niekto blízky je vždy po Vašom boku!

            Nech čerti od Vás smolu odnesú a choroby stratia Vašu adresu!

            Takto zavinšovala vyše dvadsiatka našich žiakov – vinšovníkov z 2. stupňa základnej školy a strednej školy dňa 10. decembra 2019 v nemocnici akademika Ladislava Dérera na Kramároch detičkám rôznych oddelení miestnej Materskej školy.

            Predniesli sme ¾ hodinové pásmo kolied (Vianočná, Anjel vedľa anjelička, Počúvajte, pastierovia, V jasliach leží Ježiško, Sláva Bohu na výsostiach), gitarovú kvarteto zahralo pieseň z rozprávky Perinbaba a program sme zakončili piesňou Svet lásku má. Deti sme potešili nielen hudobným darom, ale i množstvom sladkostí, perníkov, knižiek a výrobkov, ktoré podarovali naše deti a ich rodičia, za čo srdečne ďakujeme! Rovnako my sme si odniesli nezabudnuteľnú predvianočnú atmosféru, obrovský srdečný potlesk, úsmevy v očiach detí a plyšové hračky z nemocničnej zbierky. 

                                                                                                        PaedDr. Daniela Bauerová

        • Integrované športové hry - tradícia trvajúca už dve desaťročia
          • Integrované športové hry - tradícia trvajúca už dve desaťročia

          • Všetko sa to začalo vďaka nezlomnosti, túžbe a chuti bojovať aj napriek nepriazni osudu. Čítajte ďalej a dozviete sa viac o výnimočnej akcii, ktorá na Slovensku nemá obdoby.

            Spojenú školu, Mokrohájska 3 v Bratislave navštevujú žiaci s rôznymi druhmi zdravotného postihnutia. Jej priestory denne využívajú deti a žiaci, ktorí majú problém s pohybovým aparátom, sú nevidiace alebo majú vrodené poruchy chrbtice a iné. To im ale nebráni - práve naopak - dodáva im to chuť a odhodlanie vyrovnať sa svojim zdravým rovesníkom v rôznych aspektoch života. Často nemajú „na ružiach ustlané“ a musia podávať oveľa výnimočnejšie výkony, ku ktorým často vedie bolesť, plač a odriekanie. Najjednoduchšiu možnosť na sebarealizovanie im dáva univerzálny a zároveň najkrajší svetový jazyk - šport.

            Pár informácií na úvod...

            Na Slovensku poznáme viacero úspešných školských športových projektov. Integrované športové hry sú však výnimočné. Je to jediný projekt tohto druhu u nás, ktorý dáva každoročne na jednom mieste, šancu žiakom s telesným, zrakovým, sluchovým, rečovým a iným handicapom z Bratislavy a okolia bojovať na „malej olympiáde“. Toto podujatie je krásnym príkladom, že akékoľvek zdravotné znevýhodnenie nie je prekážkou.

            Je to neuveriteľné, ale tento rok je už dvadsiaty, odkedy táto idea vznikla. Od svojho počiatku - ako to je vo všetkom - si hry prešli vzostupmi aj pádmi. Do histórie hier sa zapísalo množstvo míľnikov. Pred pár rokmi nás napríklad poctil svojou návštevou - dnes už bývalý prezident Slovenskej republiky - Andrej Kiska či to, že na regulárny priebeh súťaží dohliadajú pozorné oči mnohých paralympijskych medailistov.

            Výnimočný rok

            Jubilejný ročník je ale zase o úroveň vyššie. Projekt po prvý krát oficiálne podporil Slovenský paralympijsky výbor, čo dodalo podujatiu ešte väčší  punc atraktivity.

            Pavel Bílik, člen výkonného výboru Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov (ďalej len SZTPŠ) k práve začatej spolupráci povedal, „Šport pre deti so zdravotným postihnutím považujem za dôležitý fenomén, ktorý zásadne ovplyvňuje ich snahy o plnohodnotný život. Preto je pre SZTPŠ podpora športu na školách dôležitým pilierom rozvoja paralympijského hnutia. Tieto okolnosti nás priviedli k myšlienke, aby sme pri príležitosti 20.ročníka IŠH založili princípy budúcej spolupráce na vytvorení Metodicko-konzultačného centra SZTPŠ. Jeho prostredníctvom chceme prinášať viac informácií o aktivitách, ktoré SZTPŠ ponúka v oblasti rozvoja športu telesne postihnutých“.

            Po krátkom úvode sa v nasledujúcich riadkoch už naplno zameriame na práve skončený tohtoročný - výročný - diel.

            Športové hry 2019

            Vyše osemdesiatka po pohybe bažiacich žiakov sa predstavila v piatich disciplínach. Konkrétne sa jednalo o stolný tenis, virtuálny bowling, bocciu, športovú streľbu a plávanie.

            Čo sa týka súťažných tímov - škôl - oproti minulým rokom nenastala žiadna zmena a tak sa opäť stretli nové tváre zo starých známych škôl. Pozvanie na pôdu Mokrohájskej prijali:

            • Spojená škola internátna pre žiakov so zrakovým postihnutím, Svrčia 6, Bratislava
            • Spojená škola internátna, Hrdličkova 17, Bratislava
            • Spojená škola internátna, org. zložka Základná škola internátna pre žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou, Vlastenecké námestie 1, Bratislava
            • Základná škola pre žiakov so sluchovým postihnutím, Drotárska cesta 48, Bratislava
            • Základná škola pre žiakov s autizmom, Hálkova 54, Bratislava
            • Spojená škola, Mokrohájska 3, Bratislava - domáci, organizátor

            V neposlednom rade musím poďakovať všetkým športovcom za - až na pár výnimiek vo vypätých finálových bitkách - korektné a oduševnené výkony, ktoré boli fantastickou pozvánkou na už teraz pripravovaný ročník 2020.

            Súboj o celkové prvenstvo nemohol byť dramatickejší, rozhodovala totiž jedna lopta v bocci, ktorá víťazov dostala do eufórie a porazeným skrivila ústa. Pred celkovým vyhodnotením sa ale najprv pozrieme na umiestnenia v súťažiach jednotlivcov.

            Individuálne výsledky

            Plávanie            

            1. Kristián Vick - Svrčia

            2. Oliver Franz - Vlastenecké námestie

            3. Tomáš Celušák - Vlastenecké námestie

             

            Bowling              

            1. Martin Schuzsnix - Mokrohájska

            2. Matej Horvát - Mokrohájska 3

            3. Marko Mihok - Vlastenecké námestie

             

            Stolný tenis      

            1. Vladimír Kostelka - Hálkova

            2. Peter Rigo - Hrdličkova

            3. Peter Šramka - Hrdličkova

             

            Streľba               

            1. Veronika Bajnociová - Svrčia

            2. Patrícia Rybanská - Vlastenecké námestie

            3. Karol Sroka - Drotárska cesta

             

            Boccia                  

            1. Alžbeta Novotná - Mokrohájska 3

            2. Viliam Fiala - Hálkova

            3. Matej Babic - Hálkova

             

            Po jednotlivcoch si teraz predstavíme výsledky tímov.

            Tímové výsledky

            1. Spojená škola, Mokrohájska 3, Bratislava
            2. Špeciálna základná škola pre žiakov s autizmom, Hálkova 54, Bratislava
            3. Základná škola internátna pre  žiakov s narušenou komunikačnou  schopnosťou, Vlastenecké námestie 1, Bratislava

            Za celý organizačný tím ďakujem všetkým športovcom a sprievodcom za účasť a už teraz sa teším ako spoločne napíšeme už dvadsiatu prvú kapitolu našej malej  „olympiády“.

            Špeciálne poďakovanie patrí Slovenskému paralympijskému výboru a Slovenskému zväzu telesne postihnutých športovcov, ktorý sa podieľali na úspešnej organizácii. Tešíme sa na budúcu spoluprácu.

            Ján Smriga, IV.G

        • TOM SAWYER - ANGLICKÉ DIVADELNÉ PREDSTAVENIE
          • TOM SAWYER - ANGLICKÉ DIVADELNÉ PREDSTAVENIE

          • Rovnako ako po minulé roky, aj tento školský rok sme navštívili divadelné predstavenie English theatre v Divadle Wüstenrot. Tentokrát sme mali možnosť sledovať hru od Marca Twaina – Tom Sawyer.

            Ani tento raz sme neboli sklamaní. Študenti 3. a 4. ročníka gymnázia a obchodnej akadémie jednohlasne doporučujú, aby sa v tomto projekte, pripravenom učiteľmi angličtiny, pokračovalo. Priamy kontakt hercov s publikom a vynikajúca atmosféra na javisku ako aj v hľadisku je vždy zárukou spokojnosti všetkých aktérov.

            See you in the theatre next year again!

                                                                                                                                                     p.uč. K. Šaradinová

        • OLYMPIÁDA V ANGLICKOM JAZYKU
          • OLYMPIÁDA V ANGLICKOM JAZYKU

          • Dňa  6. 12. 2019 sme úspešne dokončili školské kolo Olympiády v ANJ. Sme radi, že po mnohých rokoch neúčasti na okresnom kole, sa budeme môcť znova zúčastniť a pevne veríme, že Laura Svocák, ktorá je víťazkou školského kola, sa umiestni aj na okresnej úrovni na poprednom mieste.

            Gratulujeme výherkyni a držíme palce do ďalších kôl!

                                                                                                        p. uč.  Kucek, p. uč. Šaradinová

        • Pozdrav z jazdy Vianočnou električkou
          • Pozdrav z jazdy Vianočnou električkou

          • Jazdy drevenou Vianočnou električkou sme sa zúčastnili, ako prví tohtoroční cestujúci na Mikuláša (6. decembra 2019). Okrem krásneho zážitku z okružnej  jazdy po Starom meste, sme sa stretli aj s Mikulášom a Anjelom. Obdarovali nás sladkosťou a spolu s nami prežili krásne popoludnie.

                                                                                                          Deti z ŠKD "Mokrohájčik"

        • Triedne kolo 9.A v Šalianskom Maťkovi
          • Triedne kolo 9.A v Šalianskom Maťkovi

          • Piaty ročník triedneho kola 9.A v prednese povestí s názvom Šaliansky Maťko sme si vychutnali v posledný novembrový piatok 2019.

            Naposledy v spoločnej zostave vystúpili Sofia Olejárová s povesťou Za sedem dní, Matej Horvát s povesťou O odvážnom Jurajovi, ktorý prekabátil draka, Daniela Jašková s povesťou Dobrá pani Radmila, Matej Richter s povesťou Vysloboď ma! a Kristína Balgavá s povesťou s povesťou Krásna neznáma.

            Odborná porota v zložení Mgr. Silvia Pospechová a Mgr. Mária Kabová udelili 1. miesto Matejovi Richterovi, ktorý nás bude reprezentovať na okresnom kole. Všetkým deviatakom srdečne blahoželáme!

                                                                        PaedDr. Daniela Bauerová

        • Integrované športové hry – už po 20ty krát
          • Integrované športové hry – už po 20ty krát

          • Milí návštevníci nášho webu. V tejto chvíli sa intenzívne pracuje na článku o tom, ako sme spoločne strávili tento náš obľúbený školský deň, plný športu a zábavy.... Už čoskoro :)

            K hrám môžeme zatiaľ prezradiť aspoň niekoľko čísel:

            • 80 zúčastnených športovcov,
            • 6 školských tímov,
            • 20 dobrovoľníkov,
            • 5 športových disciplín.

            Prikladáme zopár fotiek.