• Výlet na Biofarmu v Stupave
          • Výlet na Biofarmu v Stupave

          • Veľmi sme sa tešili na 24. jún. Podľa kalendára oslavujú v tento deň Jánovia svoje meniny. Ale to nebol dôvod našej radosti. Tešili sme sa na  plánovaný výlet na Biofarmu v Stupave. Farmu navštívili žiaci prvého stupňa ZŠ so svojimi pani učiteľkami a asistentmi.

            Po príchode na farmu sa všetci občerstvili dobrotami na pikniku v prírode. Najedení a občerstvení sa žiaci so svojim doprovodom zúčastnili na prehliadke farmy. Videli veľa domácich zvierat, ktoré mnohé deti doteraz videli len na obrázkoch alebo v televízii. Dokonca mohli pohladkať ovečky a malé jahniatka, niektorí sa vyšantili i na detskom ihrisku.

            Do školy sme sa vrátili unavení, ale plní dojmov a zážitkov Výlet sa nám vydaril, určite si niečo podobné naplánujeme aj v budúcnosti.

            PaedDr. Valéria Stašiaková

        • Aquapark  v Senci
          • Aquapark  v Senci

          • Dňa 22. júna si žiaci druhého ročníka išli vyskúšať svoje pohybové a plavecké schopnosti do Aquaparku  v Senci. Vyskúšali si rôzne typy bazénov s množstvom pútavých atrakcií: vodné trysky a chrliče, vodný dáždnik, masážne lavice a  iné.

            Plavci aj neplavci si prišli na svoje. Domov síce prišli unavení, ale veľmi spokojní.

            Eva Guzikiewiczová

        • Rozlúčka s deviatakmi
          • Rozlúčka s deviatakmi

          • V utorok 22.6.2021 sme mali rozlúčku našich deviatakov. Prvý krát v tomto školskom roku sa nám podarilo stretnúť v plnom počte vlastne až na našej rozlúčke. Vždy niekto chýbal a dvaja žiaci boli celý rok na IUP. Zároveň to bola aj stretávka s Dávidom Mičáňom, ktorý tento školský rok v škole ešte vôbec nebol, v utorok ho doviezli rodičia a tak sa s nami mohol prvý krát stretnúť tvárou tvár. Počas stretnutia sme spomínali na celý predchádzajúci školský rok, ktorý bol veľmi zvláštny a to hlavne kvôli dištančnému vyučovaniu. Na stretnutie sme pozvali aj učiteľov, ktorí učili tento školský rok v 9.A, niektorí z nich sa zastavili, tiež nás prišli pozrieť pani zástupkyňa a pán riaditeľ.

            Ing. Peter Kucek, tr. učiteľ

        • Návšteva útulku - Sloboda zvierat
          • Návšteva útulku - Sloboda zvierat

          • Dňa 22. 6. sme so žiakmi 5.A a 7.B navštívili slobodu zvierat. Radosť sme tak urobili nie len deťom, ale tiež psíkom s ťažkým životným osudom. Žiaci boli vopred oboznámení s tým, ako  majú ku zvieratám pristupovať z hľadiska vlastnej bezpečnosti. Po príchode sme si prevzali psíkov a vydali sa na prechádzku do neďalekého lesa. Bol to hodnotne strávený čas, kedy sme si mohli vyskúšať empatiu a pomoc v praxi. Žiaci sa počas prechádzky so psíkmi spriatelili, kŕmili ich a mnohých to motivovalo k ďalšej návšteve a pomoci psíkom v útulku. Väčšina žiakov si chcela psíkov nechať a ťažko sa im lúčilo. Bol to krásny a hodnotný výlet, ktorý si určite radi zopakujeme J

             

            Mária Kabová

        • Beseda s prof. Františkom Trstenským na tému Biblia – Kniha  kníh
          • Beseda s prof. Františkom Trstenským na tému Biblia – Kniha  kníh

          • Od marca prebieha medzi žiakmi gymnaziálnych ročníkov Projekt – Povedz mi, čo čítaš a ja Ti poviem, kto si. Pri tejto príležitosti sme zrealizovali v poradí tretiu besedu – tentokrát o Knihe kníh, za ktorú sa považuje Sväté Písmo – Biblia.

            Čo je to, čo z nej urobilo Knihu kníh? Aké hodnoty ukrýva pre ľudstvo i pre jednotlivca? Akými spôsobmi je možné ju čítať, čo v nej treba hľadať a čo možno nájsť, kedy ju začať čítať a ktoré časti z nej  si určite prečítať? Čím je Biblia pre veriacich a čo môže priniesť inovercom či neveriacim?

            Tak na tieto otázky sme sa v rámci doplnkovej literárnej výchovy pýtali toho najpovolanejšieho – prof. ThDr. PaedDr. SSLic. Františka Trstenského, PhD., ktorý našim študentom z tried 1.G, 2.G a 3.G venoval 21. júna 2021 60 minút svojho vzácneho času. Porozprával nám aj čo-to o svojich štúdiách biblických jazykov, metodológie výskumu Biblie a dejín Izraela v Jeruzaleme; prezradil svoje obľúbené miesto vo Svätej Zemi. A v čom je teda tajomstvo Biblie?

            Ako prezradil prof. Trstenský, vyjadruje základné a univerzálne ľudské skúsenosti cez nadčasové príbehy; odpovedá na existenciálne otázky (napr. kde sa berie láska, kde sa berie nenávisť, aký zmysel má odpustenie atď.); ponúka hodnoty, pre ktoré sa oplatí žiť - prof. Trstenský vyzdvihol 3 z nich, ktoré v súčinnosti dokážu priniesť človeku šťastie, po ktorom túži: úcta k pravde, vernosť (napr. svojmu slovu, záväzku, povinnosti) a milosrdenstvo/súcit. Ako tip na letné čítanie nám odporučil Evanjelium sv. Marka. Srdečne ďakujeme za ľudskú i vysoko odbornú inšpiráciu!                                                                                                                             

            PaedDr. Daniela Bauerová

        • Výstava skíc Magdalény Škrinarovej – neprehliadnite!
          • Výstava skíc Magdalény Škrinarovej – neprehliadnite!

          • Na chodbe strednej školy pribudla nová výstava obrazov (2) zo súkromnej zbierky Magdalény Škrinarovej, sestry našej pani učiteľky Dr. Danky Capekovej. Magdaléna Škrinarová mala vášeň nielen pre aktívnu umeleckú tvorbu, ale i pre zberateľstvo.

            V rámci Projektu v predmete umenie a kultúra si pripravila trieda 3.G pre triedu 1.G a 1.OA vernisáž s prezentáciou vybraných skíc pod názvom Der alte Handelsplatz Leipzig. Ide o kópie akvarelov a olejomalieb, ktoré zachytávajú život v Lipsku na prelome 19. a 20. storočia (napríklad Zimný pohľad na Kostol sv. Tomáša, Pohľad na lipskú Západnú bránu s jablkovou záhradou či Pohľad do koncertnej sály Alte Gewandhaus). Originály obrazov je možné nájsť v Múzeu výtvarných umení v Lipsku.

            Naša výstava sa začala 22. júna a potrvá do 31. 12. 2021, srdečne vás pozývame pookriať krásou umenia priamo v interiéri našej školy!

             

                                                                                                                                               PaedDr. Daniela Bauerová 

        • Vyskúšali sme si SQUASH
          • Vyskúšali sme si SQUASH

          • Dňa 23. 6. 2021 sa naši siedmaci, ôsmaci a deviataci zúčastnili na dni squashu. S profesionálnymi trénermi prebrali históriu a teóriu squashu, absolvovali tréning a na záver si tí najlepší vyskúšali aj hru. Deti si zobrali domov so sebou vedomosti aj krásne nepoznané zážitky.

            PaedDr. Andrea Valovičová

        • Matematické súťaže a naši žiaci
          • Matematické súťaže a naši žiaci

          • Aj tento školský rok žiaci Spojenej školy na Mokrohájskej 3 prejavili svoju súťaživosť a zapojili sa do niekoľkých matematických súťaží. V matematickom korešpondenčnom seminári, ktorý prebiehal celý školský rok (mal 8 súťažných kôl), krásne ocenenia v podobe MAKSiDIPLOMOV získali Alžbeta Novotná (7.B) a Barbora Babiková (6.A). 
            V medzinárodnej matematickej súťaži Matematický klokan patrí pochvala úspešnej riešiteľke Alžbete Novotnej (7.B), tiež Adamovi Duchoňovi (5.A) a Andrejovi Cvečkovi (3.G). 
            V súťaži EXPERT geniality show sa najlepšie umiestnili Alžbeta Novotná (7.B), ktorá vo svojich súťažných kategóriách získala krásne 13. a 14. miesto v rámci SR.

            Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme.

            PaedDr. Anna Imrichová, PhD., MBA

        • Splav Malého Dunaja - trasa Hurbanova Ves - Jelka - Madarász
          • Splav Malého Dunaja - trasa Hurbanova Ves - Jelka - Madarász

          • V dňoch 16. a 17. 6. 2021 sme sa so žiakmi strednej školy vydali na výlet po Malom Dunaji na katamaránoch. Prvý deň sme splavili úsek z Hurbanovej Vsi do Jelky, kde sme stanovali a absolvovali prehliadku dreveného kolového mlyna. Deti si rozložili stany, hrali sa karty, bedminton, frisbee a opekali sme "špekačky". Na druhý deň sme splavili úsek Jelka - Madarász. V Madarásze sme náš výlet zavŕšili odmenou v podobe hamburgerov a nanukov. Veľa zo žiakov aj zúčastnených učiteľov boli na splave prvýkrát a o to viac zážitkov si odniesli so sebou.

            Budúci rok si to určite radi zopakujeme.

             

            PaedDr. Andrea Valovičová

            Ďalšie foto čoskoro :)

        • Preukazy ISIC
          • Preukazy ISIC

          • Vážení rodičia, milí stredoškoláci!    
             
            Radi Vás privítame na krátkom online stretnutí.  Dozviete sa prečo a ako je potrebné predlžiť platnosť ISIC preukazu. Zodpovieme Vaše otázky k využitiu preukazov. 
             
            Termíny a linky stretnutí nájdete tu:  https://isic.sk/onlinestretnutia/  

            Vyberte si svoj čas a vyhrajte peknú cenu! 
             
            Vidíme sa :) 

            Tím ISIC   

        • Darček pre žiakov
          • Darček pre žiakov

          • Dňa 10. 06. 2021 sa firma Koor, a.s., ktorá sa venuje zelenej energetike, rozhodla obdarovať 5 žiakov našej školy štýlovými SMART hodinkami Huawei.

            Po porade s vedením školy sme dospeli k záveru, že hodinky si zaslúžia žiaci, ktorí dosahujú výborné študijné výsledky, majú nepriaznivú životnú situáciu alebo prejavujú nadpriemernú snahu pomáhať spolužiakom alebo ďalším žiakom našej školy.

            V školskej záhrade boli obdarovaní títo žiaci:

            Dominika, 5.A

            Alžbeta, 7.B

            Peter, 9.A

            Bruno, 1.G

            Sofia, 6.A (hodinky si prevzala na druhý deň)

            Všetci prejavili veľkú radosť a hoci boli v prvom momente prekvapení, úprimná radosť im sršala z očí.

            Pevne veríme, že SMART hodinky nájdu svoje miesto v životoch našich žiakov a veľmi ďakujeme spoločnosti Koor, a.s. za poskytnuté dary. Pevne veríme, že toto je len začiatok možnej budúcej  spolupráce.

            Lukáš Richter, pedagogický asistent/koordinátor

        • Gerulata - Rusovce
          • Gerulata - Rusovce

          • V piatok 11. 6. 2021 sme sa so 6.B a 9.A vydali po stopách starovekých Rimanov do Rusoviec, dnešnej mestskej časti Bratislavy. Gerulata bol vojenský tábor, postavený v 2. stor. n. l., ktorý tvoril opevnenú hranicu Rímskej ríše – Limes Romanus.

            Pozreli sme si aj krásny kaštieľ s parkom ,bohužiaľ je v schátranom a zanedbanom stave.

             

            p.uč. Šreinerová a Kabová

        • Petržalské bunkre
          • Petržalské bunkre

          • Systém petržalských bunkrov patrí medzi unikátne pamiatky v bratislavskom kraji. Je ich celkovo 15, boli postavené v 30. rokoch 20. storočia, ako obrana česko-slovenských hraníc. My (8.A, 9.A) sme sa rozhodli vyhľadať Bunker BS-1, ktorý sa ukrýva v Pečnianskom lese. Jedná sa o objekt, ktorý je verejnosti prístupný, ale nie je spravovaný žiadnym múzeom alebo občianskym združením. Naša cesta viedla pešo cez most Lanfranconi k bunkru a ďalej k štátnej hranici s Rakúskom. Prekročili sme hranicu s Rakúskom v miestach, kde sa veľa ľudí socialistického sveta pokúšalo utiecť za lepším životom na západ. Prišli sme k prvej dopravnej tabuli, ktorá informuje v nemčine o plavbe na Dunaji.

             

            Mgr. Katarína Šreinerová (uč. dejepisu)

        • Umenie a kultúra v životoch detí - projekt Príbeh hudby 3
          • Umenie a kultúra v životoch detí - projekt Príbeh hudby 3

          • Bratislavský chlapčenský zbor v spolupráci s RTVS zorganizovali 7. júna 2021 online hodinový koncert (3) pre školy na celom Slovensku, tentokrát s podtitulom „Opera letí“ zo štúdia Slovenského rozhlasu.

            S triedami 6.B a 8.A sme sa zapojili aj my. V podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu sme si vypočuli trojminútové ukážky nespočetného množstva slávnych operných a operetných árií, najviac nás zaujali Čarovná flauta, Rusalka a Čardášová princezná. Zoznámili sme sa s najmladšou (22 ročnou!) slovenskou opernou speváčkou – sopranistkou – Tatianou Hajzušovou a jej operným kolegom Martinom Gyimesim (tenor).

            Organizátor, dirigent a moderátor podujatia v jednej osobe MgA. Gabriel Rovňák ml., Ph.D. nás rozosmial informáciou o tom, že v Nemecku záujemcovia o operu čakajú na vstupenku 10 rokov! A keďže u nás takáto čakacia lehota nehrozí, dostali sme pozvanie do Opery v Bratislave, Banskej Bystrici či Košiciach, ktoré, po uvoľnení pandémie, čakajú na všetkých verných nadšencov pre umelecké a kultúrne hodnoty!

             

            PaedDr. Daniela Bauerová

        • Mozart ako darček ku Dňu detí
          • Mozart ako darček ku Dňu detí

          • Prijali sme výzvu pána riaditeľa školy RNDr. I. Ištoka, ktorý nás prostredníctvom školského rozhlasu v Deň detí prekvapil ponukou darčeka Ministerstiev školstva a kultúry, inšpiroval nás k sledovaniu online predstavenia z pohodlia našich tried a zaslal príslušné internetové odkazy.

            Žiaci 7. B, 1. OA a 1. G neváhali, presne o 11tej zasadli pred dataprojektory a z troch možností si vybrali sledovať skrátenú 45 minútovú verziu Mozartovej opery Bastien a Bastienka v podaní Štátneho komorného orchestra Žilina s libretom v slovenskom preklade. V príbehu ide o dvojicu, ktorá prechádza klasickou dilemou, či je ich láska skutočne pravá. Našťastie, po malých útrapách a neistotách sa všetko šťastlivo skončí a párik si môže zaspievať záverečný zamilovaný duet.

            Ďakujeme za hodnotný darček!

                                                                                                                                                 PaedDr. Daniela Bauerová

        • ZA ČISTEJŠIE RAČIANSKE VINOHRADY - projekt BDC - Zelené dni
          • ZA ČISTEJŠIE RAČIANSKE VINOHRADY - projekt BDC - Zelené dni

          • Dňa 28. 5. sme sa so žiakmi 9. ročníka ZŠ zapojili do dobrovoľníckej aktivity „Za čistejšie račianske vinohrady“, ktorú organizovalo Bratislavské dobrovoľnícke centrum v rámci projektu Zelené dni. So žiakmi sme tak spojili príjemné s užitočným, keďže prostredie vinohradov je naozaj krásne. Dokonca aj počasie nám prialo, a tak sme si mohli vychutnať príjemnú prechádzku v prírode. Žiaci si vďaka takýmto aktivitám pestujú vzťah k prírode a jej ochrane. Počas prechádzky sme narazili na mini farmu, kde nám tento záslužný výlet spestrili možno až príliš priateľské zvieratá. Akciu si určite radi zopakujeme :)

            Mária Kabová a Andrea Valovičová

        • Monitoring názorov a vedomostí žiakov 9. ročníka ZŠ po druhej vlne pandémie
          • Monitoring názorov a vedomostí žiakov 9. ročníka ZŠ po druhej vlne pandémie

          • V nadväznosti na rozhodnutie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR o zrušení celoplošného Testovania 9 2021, Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) namiesto celoslovenského testovania uskutoční monitoring na reprezentatívnej vzorke žiakov.

            Cieľom monitoringu je zmapovať názory a skúsenosti žiakov 9. ročníka základných škôl a 4. ročníka gymnázií s osemročným vzdelávacím programom v súvislosti s dištančnou formou vzdelávania v tomto školskom roku, ktorá prebiehala prevažne online formou, a prepojiť výsledky dotazníka s dosiahnutou vedomostnou úrovňou žiakov.

            Naša škola a žiaci 9. ročníka boli zaradení do tejto reprezentatívnej vzorky. Chceme Vás ubezpečiť, že získané výsledky nebudú slúžiť na hodnotenie alebo porovnávanie žiakov a škôl. Výsledky žiakov ani škôl nebudú zverejňované. Výsledky sa  budú spracúvať za celé Slovensko, nie za jednotlivé školy.

            Realizácia monitoringu bude prebiehať prostredníctvom portálu EduPage, dňa 8.júna 2021. Žiaci budú riešiť dva testy (matematika, slovenský jazyk a literatúra) a vyplnia jeden dotazník.

            Monitoring, teda vypĺňanie testov a dotazníka, bude prebiehať elektronickou formou. Každý zapojený žiak bude riešiť testy a vyplňovať dotazník pod svojím vlastným prihlasovacím kódom, ktorý mu pridelí systém, keď ho učiteľ zaregistruje. 

            Testy z matematiky (ďalej „MAT“) a slovenského jazyka a literatúry (ďalej „SJL“) sú na seba viazané, preto ich vyplnenie je nutné zrealizovať spolu za sebou na vyučovacích hodinách – najprv test z MAT a potom zo SJL. Na kompletné vyplnenie oboch testov bude v systéme vymedzený čas 175 minút (cca 90 min na test z matematiky a 70 min na test zo slovenského jazyka a literatúry + prestávka a manipulačný čas).

            Vyplnenie dotazníka by nemalo žiakom trvať viac ako 15 – 20 minút.

            Výsledky tohto monitoringu sú veľmi dôležité pre celý rezort školstva. Na základe odpovedí žiakov získajú dôležité dáta, ktoré umožnia vyhodnotiť dopady dištančného vzdelávania. A tiež pomôžu pri úprave vzdelávacieho obsahu, ktorý bude dosiahnuteľný pre budúcoročných deviatakov.

            Spätná väzba zo strany žiakov je kľúčová aj z toho dôvodu, aby sa mohla v  budúcnosti zabezpečiť lepšiu a kvalitnejšiu prípravu dištančného, hybridného alebo iného vzdelávania. 

        • Beseda s Matejom Valuchom o  knihe Univerzita samoty
          • Beseda s Matejom Valuchom o  knihe Univerzita samoty

          • Ľudská myseľ je totiž schopná všetkého. V tom spočíva jej genialita, ale aj nebezpečnosť. (s. 231)

            Cítil som sa strašne. Strašne slabý, strašne vyčerpaný, nekonečne sklamaný. Blízko smrti. A vtedy som sa rozhodol – už nikdy v živote sa nebudem stresovať. ... Od päťdesiateho šiesteho dňa som sa v cele už nikdy nestresoval. (s. 123)

            Človek si nedokáže predstaviť, že to zvládne, ale zvládne to. Dopadu samotky na svoj zdravotný stav a na svoju psychiku sa síce nevyhne, ale prežije. Je totiž človek. Je silný, oveľa silnejší, ako si sám myslí. (s. 173)

            Aj ty sedíš v niektorom vlaku. Dokonca hneď v niekoľkých naraz. ... Otázkou je, či vieš, kam tvoje vlaky smerujú a prečo v nich sedíš. Príď na to a daj svojej ceste zmysel! A ak ten zmysel nevieš nájsť tam, kde práve si, zmeň vlak. (s. 248)

                 Univerzita samoty je kniha, ktorá zaznamenáva cca 6-mesačný pobyt Mateja Valucha v iránskom väzení, do ktorého sa dostal na základe krivých obvinení zo špionáže, a z ktorého sa vrátil ako premenený, utrpením zocelený, autentický človek.

                 Sme vďační, že nám venoval kúsok zo seba, spojil sa s nami - triedami 1.G, 1.OA a 2.OA - v posledný májový piatok (28. mája 2021) z Dubnice nad Váhom cez online technológie  a porozprával nám o hodnote vnútornej slobody, o hodnote života v mieri so sebou samým, o umení vychutnávať si život v prítomnom okamihu, o filozofii nebyť závislý od nikoho a ničoho... Prezradil, čím žije aktuálne (podnikaním, vegetariánstvom a zdravým  životným štýlom, prírodou, filantropickými aktivitami), zodpovedal otázky žiakov (napríklad, že knihu s počtom 276 strán začal písať už v Teheráne bez použitia pera, papiera či počítača; písal ju rovno do svojho srdca, na základe čoho ju po prepustení a návrate domov dokázal technicky „vložiť do PC“ za unikátne dva mesiace!)... 

                 Vzácne bolo pre nás každé jeho slovo, rovnako aj autorské čítanie ním vybraných častí knihy. Matejovi ďakujeme a knihu vrelo odporúčame (https://www.martinus.sk/?uItem=167551) všetkým, ktorí hľadajú zmysel života a majú chuť nazrieť do podstaty ľudského bytia očami inšpiratívneho človeka.

             

            PaedDr. Daniela Bauerová

        • Konzultačné rodičovské združenie
          • Konzultačné rodičovské združenie

          • Vážení rodičia, 

            dňa 2. júna 2021 v čase od 15:30 do 17:30 hod. máte možnosť konzultovať študijné výsledky svojich detí prostredníctvom MS Teamsu s vyučujúcimi konkrétnych predmetov.  

            Ak máte záujem o túto formu konzultácie, napíšte, prosím, mail danému vyučujúcemu (priezvisko@mokrohajska3.sk), aby ste si dohodli čas konzultácie. 

            Poznámka: Konzultácie dňa 2. 6. 2021 sa NEKONAJÚ V ŠKOLE, len prostredníctvom internetového pripojenia. 

            Ak má niektorý rodič záujem o prezenčné stretnutie s vyučujúcim v inom termíne, je možné mimoriadne sa objednať v čase konzultačných hodín mailom. Vyučujúci majú svoje konzultačné hodiny uvedené na stránke https://mokrohajska3.edupage.org/a/konzultacne-hodiny.

        • Návšteva druhákov a tretiakov v Botanickej záhrade v Bratislave
          • Návšteva druhákov a tretiakov v Botanickej záhrade v Bratislave

          • Počasie prialo, a tak sa druháci spolu s tretiakmi vybrali do Botanickej záhrady v Bratislave, kde si išli rozširovať poznatky z prvouky. Žiaci už od rána boli celí nedočkaví, nakoľko väčšina z nich išla do botanickej záhrady po prvýkrát. Tam ich najviac upútalo jazierko so zlatými rybkami a obrovský vyše 200-ročný strom. Bohužiaľ skleník, na ktorý sa žiaci najviac tešili bol kvôli opatreniam zatvorený, no ani to neodradilo deti, ktoré si nesú z výletu veľa šťastných spomienok a už teraz sa tešia na ďalšiu akciu.

             

            Martin Guzikiewicz